Laster innhold, vennligst vent..

Ribbe

Ribbe er i utgangspunktet en tysk rett som ble populær på norske julebord på 1800-tallet.

Slik gjør du

I Norge kjøper man tynnribbe eller familieribbe hos slakteren eller i butikken. Familieribbe er ribbe der kotelettene er med og derfor mye tykkere enn tynnribbe. Tynnribben har derimot mer fett og derfor fyldigere smak. Da «Mat i Norden» besøkte Oslo brukte Mona Halvorsen og Michael Björklund tynnribbe.

Skjær ruter i svoren med en skarp kniv, eller be slakteren om å gjøre det. Skjær så dypt at saltet og pepperen kan gnis godt inn i svoren. Et dypt snitt gjør også at svoren deler seg ordentlig når den stekes. Lag ruter som stemmer med beina på undersiden, så blir det lettere å skjære opp etter stekingen. Da slipper du å skjære over beina.

Sett ovnen på 225 °C. Gni inn godt med salt og pepper på begge sider av ribben. Lag to baller av al-folie og legg dem midt i langpannen. Legg ribben over ballene med svoren opp. Nå kan fettet renne av mens ribben stekes. Dersom fettet legger seg på ribben blir fettet mykt og ikke sprøtt.

Hell på 2 dl vann i langpannen. Legg et ark bakepapir over ribben og dekk hele langpannen med al-folie. Tett godt igjen. Da holder fuktigheten seg inni.

Sett langpannen midt i ovnen og la den stå i minst 40 minutter. Løft på folien og se om svoren og ribben har blåst seg opp. Hvis den ikke har det, hell på litt mer væske og la det stå og dampe litt til.

Når svoren har blåst seg opp senkes varmen til 200 °C. Stek tynnribbe i 1 - 1,5 time eller 1,5 til 2 timer med familieribbe.

Som oftest blir svoren sprø av seg selv. Men om ribben ikke vil, så kan du prøve disse metodene: Sett ribben høyrere i ovnen og øk temperaturen til 250 °C og bruk ovnens grillfunksjon noen minutter. Pass på at svoren ikke blir brent.

Du kan også bruke en brenner for å få svoren til å bli sprø.

La ribben hvile en stund så kjøttet få satt seg og saften ikke renner ut når du skjærer opp kjøttet.

Tips

Flere oppskrifter: Mat i Norden

Kilde: Mona Halvorsen i TV-serien Mat i Norden/YLE