– Jeg storgleder meg til å lage ribbe med det beste tilbehøret. Og siderettene skal være både gjenkjennende og samtidig nye og spennende.
Rosenkålsalaten er en sånn. Tradisjon og litt nytt – og veldig smakfull. Oppskriften får du her, som en forsmak på «Kvelden før kvelden»- menyen.
– Å få lage julemiddag for hele Norge er kjempestort, det sto på «bucket lista» mi.
Det er andre gang Reneé Fagerhøi får lage og inspirere oss med julemiddagen sin. Hun laget også maten til det hun kaller verdens lengste live-sending på 17. mai.
– «Kvelden før kvelden» setter virkelig julestemningen. Nesten hele Norge ser på, eller det står på i bakgrunnen. Det er så trygt og godt, programmet samler oss.
– Men er det ikke en påkjenning å lage mat mens hele Norge ser på?
– Å ha disse drøye sendingene er som å være på et skip i storm. Noen jobber best under press, jeg jobber best under panikk, ler Fagerhøi.
– Neida, jeg elsker når det koker, og så den herlige følelsen når skipet kommer trygt i havn.
Reneé Fagerhøi bor og jobber til vanlig i Trondheim der hun driver egen restaurant, «Bula Neobistro» .
– Hvor mye energi legger du i egen mat en vanlig uke?
– Jeg tester mye mat på jobben så det er sjelden jeg spiser hjemme. Men når det skjer går det oftest i tradisjonell mat. Gjestene får filetene, mens jeg lager fiskegrateng med restene.
– Du kaster ikke mat?
– Så lite som mulig. Årets meny på «Kvelden før kvelden» har også en lekker og skikkelig god rett der vi bruker restene av pinnekjøttet.
– Hvordan tenker du når du skal sette sammen en meny og lage «verdens beste julemiddag» for millioner av mennesker?
– Maten skal henge sammen. Den skal ha kontraster i smak og tekstur – og farger er viktig.
Alle oppskriftene Reneé lager «Kvelden før kvelden» kommer på nrk.no lille julaften tidlig på morgenen. «Kvelden før kvelden» starter på NRK1 kl. 19.40
Og her kan du se fjorårets julemeny fra Reneé Fagerhøi.