Hopp til innhold

Reneé er kokken i «Kvelden før kvelden»

Folk vil ha julematen akkurat som i fjor. Men de ønsker seg likevel noen små-vrier og farger som overrasker. – Jeg elsker å balansere på denne knivseggen, ler Reneé Fagerhøi.

Reneé Fagerhøi har på seg forkle og står klar på kjøkkenet. Hun skal lage maten på Kvelden før kvelden.

Lille julaften disker Reneé Fagerhøi opp med full julemiddag i «Kvelden før kvelden» på NRK1 kl. 19.40.

Foto: Julia Marie Naglestad / NRK

– Jeg storgleder meg til å lage ribbe med det beste tilbehøret. Og siderettene skal være både gjenkjennende og samtidig nye og spennende.

Rosenkålsalaten er en sånn. Tradisjon og litt nytt – og veldig smakfull. Oppskriften får du her, som en forsmak på «Kvelden før kvelden»- menyen.

– Å få lage julemiddag for hele Norge er kjempestort, det sto på «bucket lista» mi.

Det er andre gang Reneé Fagerhøi får lage og inspirere oss med julemiddagen sin. Hun laget også maten til det hun kaller verdens lengste live-sending på 17. mai.

Sjekk ut oppskriftene fra 17.-mai: Festmeny til den store dagen

Underholdningsprogrammet «Familiekokkene» skal inn i gullrekka denne høsten

Mange kjenner også Reneé som dommer i «Familiekokkene». Her sammen med Bent Stiansen og Amanda Bahl.

Foto: Rubicon / NRK

– «Kvelden før kvelden» setter virkelig julestemningen. Nesten hele Norge ser på, eller det står på i bakgrunnen. Det er så trygt og godt, programmet samler oss.

– Men er det ikke en påkjenning å lage mat mens hele Norge ser på?

– Å ha disse drøye sendingene er som å være på et skip i storm. Noen jobber best under press, jeg jobber best under panikk, ler Fagerhøi.

Neida, jeg elsker når det koker, og så den herlige følelsen når skipet kommer trygt i havn.

Jeg jobber best under panikk.

Reneé Fagerhøi

Reneé Fagerhøi bor og jobber til vanlig i Trondheim der hun driver egen restaurant, «Bula Neobistro» .

– Hvor mye energi legger du i egen mat en vanlig uke?

– Jeg tester mye mat på jobben så det er sjelden jeg spiser hjemme. Men når det skjer går det oftest i tradisjonell mat. Gjestene får filetene, mens jeg lager fiskegrateng med restene.

Reneé Fagerhøi spiser smilende nudler med kongereker.

Reneé Fagerhøi er altetende. Her nyter hun nudler med kongereker. Andre favoritter er fritert torsk og en god pizza med biff, ansjos og sitron.

Foto: Leikny Havik Skjærseth

– Du kaster ikke mat?

– Så lite som mulig. Årets meny på «Kvelden før kvelden» har også en lekker og skikkelig god rett der vi bruker restene av pinnekjøttet.

Gjestene får filetene, mens jeg lager fiskegrateng med restene.

Reneé Fagerhøi

– Hvordan tenker du når du skal sette sammen en meny og lage «verdens beste julemiddag» for millioner av mennesker?

– Maten skal henge sammen. Den skal ha kontraster i smak og tekstur – og farger er viktig.

Ribbe med sprø svor. Grønn og frisk sosekål med epler og appelsin ved siden.

Julematen er ofte brunbeige og litt trist å se på, så det er fint om tilbehøret «popper» og ser delikat ut.

Foto: Vegard T. Blakstad / NRK

Alle oppskriftene Reneé lager «Kvelden før kvelden» kommer på nrk.no lille julaften tidlig på morgenen. «Kvelden før kvelden» starter på NRK1 kl. 19.40

Og her kan du se fjorårets julemeny fra Reneé Fagerhøi.