Laster innhold, vennligst vent..
Reinsdyrstek
Foto: NRK

Reinsdyr med fløtegratinerte poteter

Slik gjør du

Fløtegratinerte poteter

Skrell poteter og selleri og skjær dem i 3 mm tykke skiver.
Kok opp melk og fløte i en romslig kasserolle. Tilsett ett finhakket hvitløkfedd og smak til med salt og pepper. Bland i poteter og selleri og la det hele småputre i 5 minutter.

Rør til slutt inn halvparten av osten og hell alt over i en smurt ildfast form, ca. 2,5 l. Dryss resten av osten på toppen og gratiner potetene ved 180 ºC i ca. 40 minutter eller til grønnsakene er møre. Dekk formen til med folie når du synes potetene har fått nok farge.

Reinsdyrstek

Bland sammen knuste enebær og hakkede rosmarinblader.
Gni reinsdyrfileten med litt olje og krydre med salt og pepper. Rull den deretter i krydderblandingen. Pass på at krydderet sitter på kjøttet. Stek kjøttet i en varm panne slik at den får en fin stekeskorpe på alle sider. Tilsett et knust hvitløkfedd og evt. rester av krydderblandingen.
Stek kjøttet videre i ovn ca. 8-12 minutter avhengig av tykkelsen på fileten.

Slå vekk stekefettet og kok ut pannen med rødvin. La vinen kok litt inn før du har i viltbuljong. Kok inn til ca. halv mengde. Rør inn kaldt smør og ripsgele. Juster sausen med salt og pepper og sil den over i en liten kasserolle.

La kjøttet hvile på en tallerken i 10 minutter før du skjærer det i skiver.
Bland evt. kjøttsaft i sausen og server med fløtegratinerte poteter.

Tips

Dropp osten i de fløtegratinerte potetene. Legg istedet på noen små terninger med smør før potetene stekes.
Sopp, stekte pærer og rosenkål smaker godt til.
Får du tak i friske tranebær kan du steke dem raskt i en varm panne med smør og brunt sukker etter smak.
Server varme tranebær istedenfor rørte tyttebær.

Kilde: Lise Finckenhagen