Laster innhold, vennligst vent..
Reinfilet med einebærsaus og mandelpotetpuré

Her serveres reinsdyr med mandelpotet og en velsmakende einebærsaus.

Foto: YLE

Reinfilet fra Salla med einebærsaus og mandelpotetpuré

Blant det beste vi har spist av rein. Reinkjøtt har en fin smak i seg selv og trenger ikke annet enn salt som krydder. Crepinette er kjøkkenfransk og betyr at noe er innpakket i dyremage. Dyremage er ikke blant standardutvalget i supermarkedet, den kan med fordel erstattes med bacon.

Slik gjør du

Ha reinkjøttet i romtemperatur i to timer før matlagingen begynner. Skjær bort hinner og salte kjøttet. Skyll en nettmage forsiktig og pakk fileten i den, eller du kan pakke inn fileten i bacon.

Pakk filetene deretter i aluminiumsfolie og vri endene som en Twist-karamell. Stek kjøttet ved 80 °C ovnen til kjernetemperaturen i kjøttet er 53 °C. Ta kjøttet ut av ovnen og la det avkjøles i kaldt vann eller i snøen. Åpne pakken og brun kjøttet stekepanne.

Settes i ovn igjen i 3 minutter og la kjøttet stå og hvile i 5 minutter.

Mandelpotetpuré

Skrell potetene og kok dem myke. Sil av vannet, men la litt være igjen. Press potetene gjennom en sikt til en glatt masse og tilsett litt av kokevannet ved behov. Bland inn smør og salt.

Einebærsaus

Skjær løk og pastinakk i biter. Stek løk, pastinakk og sukker i smør i en kjele til grønnsakene får farge. Tilsett rødvin, einerkvister, laurbærblad og rødvinseddik og buljong. Kokes inn til det halve. Sil sausen.

Rotgrønnsaker

Kok grønnsakene al dente. Bland inn honning, litt smør og gressløk. Salt og pepper.

Kilde: Tero Mäntykangas i TV-serien Mat i Norden/YLE