Laster innhold, vennligst vent..

Redd påskeappelsinene

Har appelsinene blitt liggende på fruktfatet gjennom hele påsken? Begynner de å bli myke og lite fristende? Unngå matsvinn og bruk dem i en av disse oppskriftene.

Appelsin

Ifølge Framtiden i våre hender kaster norske butikker 27 000 appelsiner hver eneste dag. Det ønsker matredderne å gjøre noe med.

Foto: Pernille Wroldsen / NRK

Matredderne bak appen Too Good To Go arbeider for å redusere matsvinn, og i høytider som påske og jul ser de at matsvinn er et økende problem.

Hanne Johansen

Hanne Johansen jobber for å redusere matsvinn.

Foto: Too Good To Go

– At så mye av maten som produseres går til spille er et kjempestort miljøproblem og sløsing av viktige ressurser som ferskvann og jordbruksarealer, forteller Hanne Johansen, som er matredder og kommunikasjonsmedarbeider i Too Good To Go.

Salget av appelsiner skyter i været hver påske. Bama regnet med at 16 millioner appelsiner havnet i nordmenns handlekurver denne påsken. Det betyr kanskje at du har noen appelsiner til overs etter påske. Fortvil ikke – matavfallet trenger nemlig ikke bli skjebnen deres – her er noen deilige oppskrifter hvor myke appelsiner kan spille hovedrollen.

Lag juice

Sitter du igjen med store mengder appelsiner kan du for eksempel presse dem og lage juice. Anne Hjernøe lager denne friske drikken med appelsinjuice, granateplekjerner, knust is og appelsinblomstvann.

Tyvstart sommeren med Spanias sommerdrikk sangria. Brødrene Price gir deg oppskriften.

Frukt og grønt er noe av det vi kaster aller mest av. Ifølge Framtiden i våre hender kaster norske butikker 27 000 appelsiner hver eneste dag. I tillegg kommer de vi kaster hjemme.

– Den største andelen av det kartlagte matsvinnet i Norge skjer nettopp i hjemmene våre, og frukt og grønt er noe av det vi oppgir å kaste aller mest av, sier Johansen.

Sylte appelsinene

I denne oppskriften blir du kvitt ett kilo med appelsiner. Anne Hjernøes appelsinmarmelade er godt tilbehør til god, kraftig ost.

I snitt kaster hver og en av oss 42,6 kilo mat i året. Det er hver åttende handlepose. Høytider som jul og påske drar snittet opp.

– Produksjon av mat som aldri blir spist står for rundt åtte prosent av verdens menneskeskapte klimagassutslipp, viser tall fra FN. I tillegg er det helt meningsløst at så mye mat kastes når 821 millioner mennesker er rammet av sult, forteller Johansen.

Appelsinsalat

Appelsinene forsvinner i en fei hvis du lager en deilig fruktsalat. Gjør den i en dessertvariant, som Lars Erik Vestedal gjør, med denne innbydende appelsinsalaten med mørk sjokolade og krem.

Sitter du igjen med både marsipan og appelsiner er denne desserten genial! Da kan du lage appelsin- og marsipandessert. Ha delikate fileter av appelsin, tynne skiver marsipan og krydderlake i dessertskåla.

Appelsinkake

Du kan lage utrolig mange gode desserter med appelsin. Appelsin- og polentakake med nellik og appelsinkaramell hjelper deg med å bli kvitt appelsinene.

Litt å redde

Har du bare en liten rest igjen å redde finnes det mange oppskrifter som krever bare litt appelsin. En appelsin i gulrotsuppa til Richard Nystad setter en spiss på smaksopplevelsen.

Honningmarinerte nøtter med appelsin smaker utrolig godt til ostebordet.

Respekt for mat

Johansen mener at vi kan gjøre en stor innsats for miljøet, bare ved å spise opp maten vår. I tillegg er det bra for lommeboka.

– Vi må finne tilbake til respekten for maten som tidligere generasjoner har hatt, sier matredderen.

Hun tror at nordmenns økonomi spiller inn på manges holdninger til matsvinn. Holdninger hun håper folk vil endre.

– Ressursbruken og arbeidet som ligger bak de myke appelsinene på fruktfatet burde gjøre det verdt å trylle dem om til noe godt, fremfor å kaste dem, sier hun.