Laster innhold, vennligst vent..

Rask middag før julehandelen

Det er desember, og vi er travle med forberedelser. Disse 12 middagene rekker du før julehandelen, juleverkstedet eller juleavslutningen.

Vegetarsuppe

Får du noen til å hjelpe deg med å skrelle og kutte grønnsaker, trenger det ikke å ta lang tid å lage en god grønnsaksuppe.

Foto: Jørn Haudemann-Andersen / NRK

Omelett

Omelett med peperonata.

Foto: DR
Gulrotsuppe med kikerter

Gulrotsuppe servert med smilende egg.

Foto: Karoline Paulsen Årrestad / NRK
Bønnesalat med bacon og karse

Bønnesalat med bacon.

Foto: Peter Tullberg / SVT

Hva skal vi ha til middag? Spørsmålet er kanskje enda mer aktuelt i desember. Vi vet at det kommer dager med mye og fet mat. Men før det skal vi kjøpe julegaver, lage julekaker og pynte til jul. Da skal middagen helst ikke ta for lang tid å lage, og den skal kunne holde oss gående en stund før vi trenger nytt påfyll.

Egg er enkelt

Omelett er noe av det første mange lærer seg å lage. I alle fall var det det for brødrene Price. De har fire varianter av denne enkle eggeretten med pinjekjerner og hvit geitost eller grønne asparges, en blanding av krydderurter eller paprika. Anne Hjernøe i tv-serien Spanske fristelser har også en variant med ost og urter.

Solid suppe

Grønnsaksuppen med rotgrønnsaker har NRK Trøndelag fått fra Torsto Tengelsen i Trondheim. Det som tar tid, er å rense og skjære opp grønnsakene. Hvis du koker suppen dagen i forveien, er det bare å varme den opp når du kommer fra jobb.

Rotkokken i radioprogrammet Brønsj, Ane Kjerstine Sandstad, gjør det på en litt enklere måte. Der er det blenderen som tar seg av å kutte opp gulrøttene og de andre ingrediensene.

Bønner og pasta

Det gjør jo ikke noe at maten du spiser før jul ikke koster for mye. Det er nok av andre ting å bruke penger på. I Sara Begners bønnesalat er det en pakke bacon som er den største utgiften.

Ferdig lagte tortellini, litt skinke, rødløk og paprika blandes med en dressing av yoghurt og pesto. Pastasalaten klarer du kanskje på et kvarter.

Røykelaks er takknemlig når du skal lage mat i en fart. Den trenger ikke annen bearbeiding enn å skjæres opp. Sammen med kokte spagettibånd blir det en kjapp middag. NRK Mat har også samlet flere raske pastaoppskrifter.

Lars Barmen lager pasta med røkelaks. Fra TV-serien Barmeny.

Barmens fettucine med røykelaks.

Svinebiff med nøtter, ris og frisk eplesalat

Svinebiff med nøttter, byggris og eplesalat.

Foto: Jens Blom / NRK

Brød og litt til

En brødskive ved kjøkkenbenken kan fort bli et lite måltid med litt ekstra innsats. Anne Hjernøe lager en tomatsalat som serveres med godt brød.

Pølser er enkel mat. Brødrene Price laget en salat med wienerpølse, som skal serveres på brød, som et ekte dansk smørbrød.

Brødet kan også serveres varmt, som i ostesmørbrød. Legg på tunfisk fra boks, tomat, løk, hvitløk og sennep før smørbrødet toppes med ost.

Kjøtt, byggris og salat

Rask, mager og sunn. Det er Lise von Kroghs karakteristikk av svinebiff-middagen. Den tar fort 30-40 minutter å lage. Men da har du en hel middag som kan holde deg gående i mange timer.

Nesten som på tur

Ligner det litt på turmat når vi skal være raske og enkle i matlagingen? Hvis du har kokte egg klar, så lager du lefse med røykelaks og egg i en fart. Forskjellen er at du spiser den med en gang maten er ferdig. Du slipper å pakke den i sekken.

Lefse med røkelaks, salat og egg

Andreas Myhrvold er veldig glad i potetlefse. Han fyller den med røykelaks, men du kan gjerne bruke ost og skinke eller andre ingredienser.