Laster innhold, vennligst vent..
Ribbe
Foto: Kaja Kristine Ness / NRK

Radiokokkens juleribbe

Kokk Jan Kåre Johansen bruker to dager på ribba.

Slik gjør du

Beregn 350 g rå ribbe per person. Tilbered ribba dagen før den skal spises.

Smart skjæretips

Skjær gjennom svoren og litt ned i spekket med en skarp, spiss kniv. Hvis du ruter opp svoren parallelt med beina vil det bli lettere å skjære fine biter etter steking.

Gni inn ribba med salt og pepper en til to dager før steking. La den ligge kjølig. Krydderet vil trekke inn i ribba og gi en bedre smak på kjøttet.

Dampes

Legg ribba i langpanne med svoren opp. Legg en asjett under. Da blir ribba høyere på midten og smelta fett renner bort fra ribba. Når du bygger opp ribba på denne måten må du passe på at den ene siden ikke blir høyere enn den andre. Hell på ca. 2 dl vann i langpanna. Dekk ribba med aluminiumsfolie. Nå er alt klart for damping.

Forvarm ovnen til 120 grader. Sett den foliekledde langpanna med ribba og vannet midt i ovnen i ca. 1,5 time. Ribba skal være nesten ferdig dampet. Ta vare på krafta etter stekingen. Det skal brukes til saus/ribbefett. Ribba dekkes til og avkjøles til dagen etterpå.

Sprø svor

Dagen etterpå skjæres ribba i passe biter og legges i langpanne. Svorsiden skal være opp.

Forvarm ovnen til 200 grader. Sett ribba midt i ovnen i ca. 20 minutter. Ta ut ribba og ta vare på fettet som ligger i langpanna. Skru opp temperaturen på ovnen til 230 grader.

Sett ribba i ovnen i ca. 15 minutter til svoren blåser seg opp og blir sprø. Følg med så du ikke brenner svoren. Hvis bare deler av ribba har fått sprø svor, så kan disse dekkes med aluminiumsfolie slik at de ikke blir brent.

Tips

Ribba serveres med poteter, ribbesjy eller saus, surkål eller rødkål, svisker, epler, lefse, rørt tyttebær, medisterkaker og julepølser.