Ingen søtsuppe
Rabarbraen smaker først og fremst syrlig. For å få en skikkelig rik smak, er det derfor nødvendig med et hjelpemiddel: Mye sukker. Jeg har også en stjerneanis og en bit av en kanelstang i suppa, det gir en fin kryddersmak bak i munnen.
Selve suppa lages nesten helt ferdig før jordbærene skal oppi. Jeg har i halvparten av bærene idet suppa er ferdig kokt og jeg har skrudd av varmen. Varmen trekker smak og farge ut av bærene. Ha i resten når suppa er kald og skal serveres. Dermed får du litt av den friske jordbærsmaken også.
Hvis du vil ha suppa mer syrlig, kan du ha i halvparten av sukkeret først og så smake deg fram til du finner den perfekte balansen mellom søtt og syrlig. Dusteforbundets Darwin P. Erlandsen sender også et lite råd med på veien: ”Hvis rabarbragrøten er for lang, kan du klippe den i to.”
Oppskriften
8 store stilker rabarbra, omtrent 1/2 kg
150-250 gr sukker
2-3 dl vann
2-3 dl hvitvin, eller mer vann
1/2 kanelstang
1 stjerneanis
200 gr jordbær, skåret i skiver
Skjær rabarbra i stykker på omtrent 3 cm og ha dem i en gryte (ikke jern- eller kobbergryte, de tåler ikke syra i rabarbraen). Hell over halvparten av sukkeret, vann og hvitvin. Ha i kanelstang og stjerneanis. Kok opp og la småkoke til rabarbraen er mør. Smak til med mer sukker.
Skru av varmen og ha i halvparten av jordbærene. La stå og kjølne. Ha i resten av bærene og server.