Rabarbrastang med vaniljekrem

Rabarbrastang med rabarbrasyltetøy og vaniljekrem.

Foto: Marit Hegle

Rabarbrastang

Rabarbrasyltetøyet har en frisk syrlig smak som passer godt i søt gjærbakst. Sammen med oppskriften på rabarbrastang får du også oppskrift på rabarbrasyltetøy med eple.

Slik gjør du

Rabarbrastang

Kutt smøret i små terninger og legg dem utover på en tallerken slik at de får romtemperatur.

Bland cirka halvparten av melet med bakepulver, kardemomme og salt i en bolle.

Varm opp melken til den er cirka 30 grader, litt kaldere enn fingertemperatur. Rør inn sukkeret i melken. Smuldre gjæren i melken, og rør til all gjæren er oppløst. Bland melken inn i melblandingen og elt godt, helst med en kjøkkenmaskin. Tilsett litt og litt mel til deigen så vidt slipper kanten. Det skal bli en myk deig som ikke er klissete, men ikke bruk mer mel enn nødvendig. Elt videre i minst 10 minutter, gjerne 15.

Tilsett smøret gradvis i deigen. Elt videre i 6–7 minutter til du har en fin og jevn deig. Hvis deigen blir for klissete tilsetter du litt mer mel. Ønsket konsistens er at den skal være bitte litt klissete på fingrene.

Hev til dobbel størrelse på et lunt sted.

Del deigen i to. Kjevle det ene emnet til et stort rektangel som er cirka 3–4 millimeter tykt. Se for deg at du deler rektangelet i 4 rader, på langs. I de to ytterste radene skjærer du dype snitt, helt gjennom deigen, på skrå. Cirka 1 centimeter brede strimler. Fordel raust med rabarbrasyltetøy på de to midterste radene, helt inntil strimlene du kuttet, slik at du får to «render» med syltetøy nedover. Etterlat en cirka 2 centimeter bred rad midt på rektangelet hvor du ikke legger på syltetøy – der skal det senere fylles på med vaniljekrem.

Brett så inn den øverste skrå strimmelen, den skal brettes over den nærmeste raden med syltetøy og presses lett ned i deigen på andre siden av syltetøyet. Brett så inn neste strimmel, fra den andre siden av rektangelet. Fortsett slik, med å brette fra annenhver side, til du har brettet hele veien nedover stangen. På endene kan du brette deigen slik at rabarbrasyltetøyet ikke flyter ut. Flytt stangen over på bakepapir.

Bruk fingrene og trykk ned langs midten av stangen slik at det blir en fordypning til vaniljekremen. Dekk stangen med plast og la den etterheve i cirka 30 minutter.

Gjenta prosedyren med det andre deigemnet slik at du får 2 stenger.

Sett stekeovnen på 180 grader, over og undervarme.

Trykk ned fordypningen til vaniljekremen enda en gang. Fyll på godt med vaniljekrem. Visp sammen egget, og pensle deigen.

Stek rabarbrastangen på midterste rille i cirka 15 minutter. Stek en stang av gangen. Stangen er ferdig når den er lett gyllen. Avkjøl på rist.

Når rabarbrastangen er romtemperert kan du blande sammen melis og vann til melisglasur og fordele over stangen. Unngå å legge melis oppå vaniljekremen.

Dersom du skal fryse en eller begge stengene, venter du med å ha på glasur til den skal spises.

Rabarbrasyltetøy

Rens rabarbraen og kutt den i biter. Eplene skrelles og skjæres i små terninger. Alle ingrediensene blandes i en kjele. Kok på svak varme i cirka 45 minutter. Avkjøles.

Kilde: Marit Hegle