Rabarbrasorbé og hylleblomstsorbé

Sorbeen får samme farge som smakssetteren du bruker, bare svakere. Til rabarbrasorbeen er det brukt en sirup med ganske kraftig rosafarge. Hylleblomstsafta er lys gul.

Foto: Mari Rollag Evensen / NRK

Rabarbrasorbé og hylleblomstsorbé

Denne oppskriften på luftig og frisk sorbé kan du lage uten ismaskin. Hylleblomstsaft og rabarbrasirup setter smak på de to iskalde variantene.

Slik gjør du

Hylleblomstsorbé

Mål opp tre desiliter hylleblomstsaft, og sett den i fryseren i en times tid. Bruker du en vid boks, slik at saftlaget blir tynt, fryser den raskere.

Når safta er blitt «slush», stivpisker du ei eggehvite. Den skal sitte fast i bollen når du snur den opp ned. Deretter vender du halvfrossen saft og eggehvite forsiktig sammen med slikkepott. Om det ikke er helt blanda, gjør det ikke noe. Du skal røre flere ganger før den er spiseklar.

Helle blandinga over i en boks. Du bør ha litt plass til overs, eller blir det mye gris når du rører. Sett boksen i fryseren, og vent minst 30 minutter før du rører lett med slikkepott. (Safta har en tendens til å legge seg i bunnen av boksen.) Deretter rører du hver halvtime i to-tre-fire timer.

Hvis du ikke skal spise sorbeen samme dag som du lager den, bør du regne med at den blir ganske stiv, og trenger litt tid på benken, litt mer røring og kanskje en tur tilbake i fryseren før den igjen er luftig og fin.

Rabarbrasorbé

Kjør rabarbrasirup og isbiter i en blender. Hvis du bruker rabarbrasaft, bør safta fryses først. For øvrig følger du samme framgangsmåte som for sorbeen.

Tips

NRK Mat har både oppskrift på hjemmelagd rabarbrasirup og oppskrift på hjemmelagd hyllebomstsaft. Du kan også bruke rabarbrasaft i sorbeen, men da bør du erstatte mengden isbiter med saft i stedet. Oppskrift på rabarbrasaft finner du her.

Det er også lov til å eksperimentere! Jeg har prøvd å lage sorbé av både rørte, frosne rips og rørte, frosne bringebær. Det blir også veldig godt!

NB! Tidsbruk er satt ut fra den tida du bruker på å forberede sorbeen før du setter den i fryseren. Regner du med frysing, blir tidsbruk opp mot fire timer.

Kilde: Mari Rollag Evensen / NRK Mat