Prinsessekake

Kake av gjærdeig med vaniljekrem og karamell.

Foto: Tone Rieber-Mohn / NRK

Prinsessekake med alt som er godt

Tenk deg små kanelsnurrer satt i en rund form med vaniljekrem mellom. Når prinsessekaken er ute av ovnen og har blitt avkjølt bringer Lise Finckenhagen den til nye høyder med karamellsaus.

Slik gjør du

Prinsessekake

Varm melken til omtrent 25 grader.

Smuldre gjæren i en bakebolle, hell over melken og rør til gjæren er oppløst. Tilsett sukker, kardemomme og mel. Kjør deigen ved lav hastighet til alt er godt blandet, cirka 5 minutter. Tilsett det myke smøret i små biter, litt etter litt.

Kjør deigen videre ved middels hastighet til den er glatt, smidig og elastisk, cirka 10-15 minutter. Skru opp hastigheten de to siste minuttene.

Dekk bollen med plastfilm og et kjøkkenhåndkle, la den heve til dobbel størrelse i romtemperatur.

Kle en rund kakeform, ca. 26-28 cm i diameter, med bakepapir.

Arbeid deigen sammen på et lett melet bakebord. Rull den til en tykk pølse og kjevl den ut til et rektangel, cirka 50 x 25 cm. Smør smøret jevnt utover leiven og dryss over sukker og kanel.

Rull leiven sammen som en rullekake og skjær den i 14-16 like store skiver.

Legg skivene ved siden av hverandre i formen. Det skal være litt luft mellom hver, slik at de vokser sammen under heving. Hvis du ikke får plass til alle i formen, får du heller steke et par single boller ved siden av. Dekk til med plastfolie og etterhev i 45-55 minutter.

Ha vaniljekremen i en sprøytepose og sprøyt litt vaniljekrem her og der, gjerne mellom bollene. Pensle med sammenvispet egg og stek kaken på nederste rille ved 200 grader i cirka 35-40 minutter. Avkjøl kaken i formen.

Karamellsaus

Smelt sukkeret til karamellsausen i en tykkbunnet gryte. Pass på temperaturen, karamellen skal bli gyllen, men ikke for mørk. Rør inn varm fløte. Vær forsiktig så du ikke brenner deg når du rører. La sausen koke til den har blitt jevn og eventuelle klumper er borte. Rør inn smør og salt, og avkjøl sausen.

Ringle karamellsaus over den avkjølte kaken.

Tips

  • Alternativt kan du gjøre det på følgende måte. Kjevl 1/3 av deigen ut til en rund leiv og kle bunnen av formen med deigen. Trykk den litt opp langsmed kanten og smør over et jevnt lag vaniljekrem. Kjevl ut resten av deigen til et rektangel som du smører med smør, sukker og kanel. Rull sammen som en rullekake og del pølsen i cirka 10 like store skiver biter. Legg bollene i formen, med litt mellomrom imellom. Dekk til og etterhev kaken. Fortsett som beskrevet i oppskriften.
  • Dryss litt hakkede pistasjkjerner over karamellsausen.
  • Deigen kan kaldheves natten over i kjøleskap. Bruk kald melk og reduser gjærmengden til 20 gram. Pakk deigen inn som vanlig, eller bruk en lufttett beholder med lokk. Ta deigen ut av kjøleskapet en drøy halvtimes tid før bruk. Form, etterhev og stek som vanlig.

Kilde: Lise Finckenhagen i radioprogrammet «Holm»/NRK P1+