Poteter med røykt olje

Potetsalat med nypoteter er godt tilbehør til sommer- og grillmat.

Foto: DR

Potetsalat med røykt olje

Nypoteter med urter, sitron og røykt olje utgjør en spennende tvist til grilltilbehøret.

Slik gjør du

Røykt olje

Sørg for at det fortsatt er litt gløder i kulegrillen, men ikke for mye – det skal ikke være for varmt.

Hell oljen i en ildfast form (cirka 30 centimeter lang), slik at overflaten er stor og oljen ligger i et lag på cirka 1,5 centimeter.

Strø røykesponen i et tykt lag over glørne og sett oljefatet på risten. Ha lokket på grillen og sørg for at alle spjeldene er lukket i topp og bunn. La det stå i cirka 15–20 minutter, eller til røyken er borte.

Nå kan oljen helles i en skål og oppbevares i flere uker i kjøleskapet. Den kan brukes til å gi røyksmak til vinaigretter, salater, kjøtt, fjærkre og fisk.

Poteter

Kok potetene i saltet vann med sitron (med skall). Potetene skal kokes godt møre.

Hell vann og sitron av potetene, og ha dem i en skål.

Mos potetene grovt, og fordel den røykte oljen og olivenolje over potetene med en skje. Dryss hakket krydderurter over til slutt og server.

Kilde: Adam Aamann i Matmagasinet