Slik gjør du
Røykt olje
Sørg for at det fortsatt er litt gløder i kulegrillen, men ikke for mye – det skal ikke være for varmt.
Hell oljen i en ildfast form (cirka 30 centimeter lang), slik at overflaten er stor og oljen ligger i et lag på cirka 1,5 centimeter.
Strø røykesponen i et tykt lag over glørne og sett oljefatet på risten. Ha lokket på grillen og sørg for at alle spjeldene er lukket i topp og bunn. La det stå i cirka 15–20 minutter, eller til røyken er borte.
Nå kan oljen helles i en skål og oppbevares i flere uker i kjøleskapet. Den kan brukes til å gi røyksmak til vinaigretter, salater, kjøtt, fjærkre og fisk.
Poteter
Kok potetene i saltet vann med sitron (med skall). Potetene skal kokes godt møre.
Hell vann og sitron av potetene, og ha dem i en skål.
Mos potetene grovt, og fordel den røykte oljen og olivenolje over potetene med en skje. Dryss hakket krydderurter over til slutt og server.