NRK Meny
Laster innhold, vennligst vent..
Potetkaker med ribbe og sirupssaus

I Vendsyssel spises fylling til jul, og derfor serveres ofte ribbe sammen med potetkakene.

Foto: Fra TV-serien Munter mat / DR

Potetkaker med ribbe og sirupssaus

Prøv brødrene Prices «fylling fra Vendsyssel», som lages av en deig av kokte, moste poteter, egg og hvetemel. Deigpølsene kokes, og skiver av deigen stekes som potetkaker i panne.

Slik gjør du

Skrell potetene, og kok dem møre i lettsaltet vann. Avkjøl de kokte potetene, og kjør dem gjennom en kjøttkvern. Bland potetmassen sammen med egg, mel, bakepulver og melk i en kjøkkenmaskin. Deigen må ikke bli for fast, så ikke ha i alt hvetemelet på én gang.

Konsistensen skal være som en tykk røre.

Deigen fylles i stoffpølser på cirka åtte centimeter i diameter. Deigen utvider seg når den blir kokt, så ikke fyll posene helt opp. Knyt igjen pølsene på hver side, og kok dem forsiktig lettsaltet vann i opptil halvannen time.

Deigpølsene avkjøles, og legges et kaldt og tørt sted til dagen etter.

Dagen du skal spise potetkakene, åpner du stoffpølsene og trekker stoffet forsiktig av. Pølsene skjæres i skriver, og skivene stekes lysebrune i en stekepanne med smør eller svinefett. Ribben, som du har stekt dagen før, brunes i en annen panne.

Etter steking har du sirup og vann i stekepannen, og koker det opp til en sjysaus. Server fylling sammen med ribbebiter, mer sirup og øl.

Tips

I Vendsyssel spises fylling til jul, og derfor serveres ofte ribbe sammen med potetkakene. Oppskrift på ribbe finner du her.

Kilde: Brødrene Price i TV-serien Munter mat/DR