Porchetta

Svinerull med urteblanding i midten og sprø svor utenpå.

Foto: Nils Pejryd / SVT

Porchetta

Porchetta er festmat med smak fra Italia. Svinerullen kan stekes i ovn eller på grillen. Til grillen trengs det roterende spyd, rotisserie, for å få porchettaen stekt rundt hele.

Slik gjør du

Be om å få svoren skåret fra kjøttet. Begynn med å skjære rutemønster i den, og legg den deretter med svorsiden ned på kjøkkenbenken. Strø over salt og la den ligge en time i romtemperatur. Bruker du tynnribbe må du skjære ut beina først.

Sett ovnen på 140 grader.

Knus fennikelfrø i morteren sammen med pepperkorn og hvitløkfedd. Finhakk urtene og pinjekjernene og bland det med krydderne fra morteren. Smør blandingen ut på kjøttet og rull det sammen så stramt du klarer. Legg svoren rundt rullen og knytt den sammen med bomullshyssing. Lag løkker og dra sammen. Tørk av svoren med kjøkkenpapir.

Det er ingenting i veien for å forberede porchettaen så langt som dette en dag i forveien.

Legg rullen i en ildfast form. Hell på eplesider og stek til den er 70 grader midt inni kjøttet. Det tar fra 2,5 til 4 timer, avhengig av størrelsen.

Ta porchettaen ut av ovnen, sett opp temperaturen til 250 grader. Sett porchettaen inn i ovnen igjen og stek til den har fått fin farge. Det tar cirka 10 minutter. La svinerullen avkjøles før du skjærer den i skiver.

Tips

Porchetta smaker også godt neste dag som pålegg på brødet.

Kilde: Johanna Westman i TV-serien «Himmelsk mat»/SVT