Pommes Anna

Ei rund form kles med lange baconskiver. Poteter og epler skjæres i skiver og legges oppi forma. Når alt er i forma, brettes baconskivene over og danner et lokk over potetene og eplene.

Foto: Fra tv-serien Hygge i Strömsö / YLE

Pommes Anna – potetform med epler og bacon

Hele middagen i ei form! Denne franskinspirerte «kaka» med poteter, høstepler og bacon er alt i ett.

Slik gjør du

Pommes de terre er rett oversatt jordepler, altså poteter, mens pommes betyr eple – så da gjør det ingen ting å bytte ut halvparten av potetene i den franske retten med epler, mener kokken Paul Svensson.

Legg bakepapir i bunnen av ei springform. Kle forma med lange baconskiver innvendig, og la endene henge på utsida – gjerne så lange at de rekker (minst) til midten. Disse skal du brette over forma, som et lokk, når alt det andre ligger oppi.

Skjær poteter og epler i skiver, så tynt du greier – gjerne bare en millimeter, hvis du har mandolin. Bland skivene med brunt smør og salt.

Klipp timian over baconet i forma. Fyll den med potet- og epleblandinga, og trykk det sammen. Avslutt med et lag med epler. Legg baconskivene som henger på utsida av forma, over poteter og epler, og en bit bakepapir som passer i forma helt på toppen.

Sett noe tungt oppå, for eksempel en ildfast form som passer oppi springforma, og stek potetforma i ovnen på 200 grader i 40 minutter. Ta det du brukte for å lage press, av, og stek i ytterligere ti til 15 minutter slik at baconet får farge.

Når den er ferdig stekt, heller du av overflødig fett og setter potetkaka på et fat.

Tips

Retten kan serveres som den er, med en grønn salat ved siden av, men også brukes som tilbehør til kjøtt.

Kilde: Paul Svensson i tv-serien Hygge i Strömsö/YLE