Plukkfisk med korinter

Klassikeren plukkfisk – men i ny drakt for de fleste nordmenn. Sennep i sausen og tilbehøret gir den dansk smak.

Foto: Fra TV-serien Munter mat (Spise med Price) - egnsretter / DR

Plukkfisk med korinter

I serien om dansk tradisjonsmat reiser brødrene Price til Sjælland, og får prøve plukkfisk med korinter. De serverer med egg, pepperrot, rødbeter, bacon og sennep.

Slik gjør du

Hvis du bruker klippfisk, skal den vannes ut i minst 24 timer, og vannet skal skiftes jevnlig. Hvis du bruker fersk torsk som du salter, trenger du bare skylle av saltet før du fortsetter forberedelsene.

Ha fisken i en kjele med kaldt vann slik at vannet akkurat dekker fisken. Kok opp sammen med laurbær og pepperkorn. La det småkoke i mellom fem og ti minutter. Det tar muligens litt lengre tid med klippfisken.

Når fisken er mør, tar du den opp, og deler den i mindre biter. Fjern alle bein. Spar eventuelt litt kraft til å jevne sausen med.

Saus

Smelt smør i en kjele. Ha i hvetemel, og la det koke opp mens du rører. Tilsett oppvarma melk, litt og litt, mens du rører kraftig. La sausen koke i fem minutter på svak varme.

Smak til med sennep, salt og pepper. Spe eventuelt med litt fiskekraft dersom sausen blir veldig tykk.

Bland fiskebitene i sausen, og varm forsiktig opp. Juster eventuelt konsistensen med litt mer melk.

Plukkfisk serveres med korinter, hakka og hardkokte egg, revet pepperrot, sylta rødbeter, sprøstekt bacon og mer sennep. Du kan også ha poteter eller dansk sigtebrød (lyst og gjerne litt søtt brød) ved siden av.

Kilde: Brødrene Price i tv-serien Munter mat (Spise med Price) / DR