NRK Meny
Pizza sfincione

Dag Tjersland lager avlang pizza i pizzaovnen i hagen.

Foto: Fra TV-serien Hagen min / NRK

Pizza sfincione

Dag Tjersland disker opp med pizza i tv-serien Hagen min. Her er hans Pizza sfincione. Vær generøs med olivenolje slik at den blir skikkelig sprø i kantene!

Slik gjør du

Sausen

Varm olivenoljen i en passende stekepanne, hakk løken, ha den i pannen og la den surre til den er blank og mør. Skrell og finhakk hvitløken. Tilsett, og la det surre en liten stund til. Hakk ansjosen og eventuelt hele tomater i biter og tilsett i stekepannen. La dette koke helt i stykker. Når det er en jevn masse tilsetter man tørket peproncini (tørket chili) og tørket eller fersk oregano og lar dette trekke litt. Start forsiktig med den tørkede peproncinoen, fordi den er veldig sterk, så kan man heller ha i litt til mot slutten om man ønsker den mer «spicy». Smak til.

Denne sausen kan lages på forhånd i mengder på flaske og har mange bruksområder, men kan også lages dagen før. Skal være avkjølt når den smøres på pizza.

Deigen

Bland mel, tørrgjær, salt, sukker, fingervarmt vann og olje. Elt godt i 15-20 minutter i rolig tempo.

Kjevl ut pizzadeigen i rektangulær form. Ha den i en langpanne og tilpass deigen godt med fingrene, slik at den når ut i alle kanter. Trekk over plastfolie og la den stå et lunt sted å heve til det dobbelte. Fjern plastfolien og smør deigen inn med olje, gjerne med pensel først og hell over resterende. La den så heve 10 minutter til uten folie over på samme lune stedet. Smør på sausen mens den hever. Pass på at den er helt kald.

Legg på topping og stek pizzaen til den er gyllenbrun og fin i kantene på 200- 210ºC.

Dersom du bruker pizzastein, forvarm stekeovn til 270ºC eller høyere, minst en time før pizzaen skal stekes.

Tips

Pizza klippes opp

Sprø variant uten tomatsaus, men med sopp og løk.

Foto: Heidi Sivertzen-Oksmo / NRK

Varier med ulike typer toppinger på pizzaene. Dag disket også opp med en variant uten tomatsaus, men med steinsopp, mozzarella, ricotta og rødløk.

Kilde: Dag Tjersland i TV-serien Hagen min, NRK1