Laster innhold, vennligst vent..
Pizza med salsiccia og syltet løk

Pizza med hjemmelaget tomatsaus, rå salsiccia og syltet løk

Foto: Lise Finckenhagen

Pizza med salsiccia og syltet løk

En pizza kan toppes med mye forskjellig. For tiden er Lise Finckenhagens favoritt-topping rå salsiccia (godt krydret italiensk pølse) i kombinasjon med syltet rødløk og basilikum.

Slik gjør du

Pizzadeig

Rør gjæren ut i det kalde vannet. Tilsett mel, salt og sukker. Elt deigen lett sammen og tilsett olje. Elt deigen videre i 10-15 minutter til den blir myk, smidig og elastisk. La helst deigen få gå på høy hastighet i en kjøkkenmaskin den siste tiden. Del og rull deigen ut til 6-8 like store boller. Legg bollene over på et godt melet brett eller stekeplate. Dekk bollene med plastfolie og la dem helst få kaldheve i kjøleskapet natten over. For raskere heving kan bollene heve i romtemperatur i 2-4 timer.

Tomatsaus

Fjern stilken med en liten kniv, og del tomatene i to langs «ekvator». Skvis ut all innmaten, og gni det gjennom en sil. Ta vare på all tomatsaften, men kast frøene.
Fres finhakket hvitløk blank i olivenoljen. Tilsett chili, tomater og tomatsaft. Ha i basilikum/oregano, sukker og en god klype salt. Kok sausen videre uten lokk til den tykner skikkelig, ca. 15-20 minutter.

Ta ut urtene og kjør sausen med en stavmikser. Smak sausen til med mer salt og sukker, hvis nødvendig, og kvernet pepper (og fennikelfrø) hvis du ønsker det. Avkjøl sausen før bruk.

Pizza

Trykk, klem og dra deigbollene ut til tynne pizzabunner, prøv å unngå å bruke kjevle.
Smør på et tynt lag saus, og dryss over osten før du legger på ønsket topping. Hvis du ønsker en sprø bunn, bør du ikke ha på for mye fyll. Pizzaene kan stekes i en liten pizzaovn, hvis du er så heldig å ha det. Du kan bruke stekeovnen på 250 °C og gjerne en pizzastein. Tynne pizzaer stekes ferdig på 5-10 minutter.

Drypp gjerne litt god olivenolje (ev. smaksatt olje som chiliolje, hvitløkolje eller rosmarinolje) over den nystekte pizzaen, og dryss over litt tørket oregano eller frisk basilikum, hvis du ønsker det.

Syltet løk

Skrell og del rødløken i smale båter (småløk kan deles i to). Bland alt unntatt løk og balsamicoeddik i en kasserolle. Kok opp og la laken koke i 2 minutter.
Legg i løken og la det koke videre i ca. 10 minutter. Løft løken over på et sylteglass. Kok laken opp på nytt og la den fosskoke i 3-4 minutter, eller til sirupskonsistens. Tilsett balsamicoeddik og hell den varme laken over løken. Sett på lokk, og la løken stå til avkjøling i romtemperatur.

Tips

Jeg synes også det er veldig godt med en liten sidesalat i form av ruccolasalat vendt sammen med en stråle olivenolje, litt sitronsaft, noen dråper trøffelolje, salt og revet parmesan, nam!

Kilde: Lise Finckenhagen i radioprogrammet «Jacobsen» på NRK P1+