God pizza - lite bry
Vi nordmenn spiser pizza som aldri før, men desverre spiser vi så altfor mye ferdiglaget frossenpizza. Det å lage en god, enkel og smakfull pizza er ikke vanskelig – og det tar heller ikke mye tid. Bare gleden ved å kunne bake ut deigen, lage tomatsausen, kunne ta den rykende varme, sprø og gode pizzaen ut av ovnen, gjør det verdt det lille ekstra bryet. Vel, bry og bry. Vi snakker her om virkelig matglede som alle kan mestre, og som kan varieres etter alles smak og ønsker om hva man skal ha på pizzaen.
Pizzakokken: Omar Viset spiser ikke Grandiosa på lørdagskvelden
Så – jeg vil derfor lage litt forskjellige pizzaer med forskjellig smak og ”topping” – men basert på den samme enkle og gode bunnen og tomatsausen. Grunnoppskriften er klar, og her er det opp til deg selv og din fantasi og smak.
Når du baker en pizzabunn, hvorfor ikke like godt bake flere når du først er i gang? Forstek dem, avkjøl, og pakk enkeltvis i plastfilm, og frys dem inn. Fra du da tar en slik pizzabunn ut av fryseren, til du har en ferdig pizza, tar det ikke stort mye lenger tid enn det ville tatt å varme opp ovnen, og steke en ”ferdigpizza”.
Pizzabunn
(4 porsjoner)
1/2 gjær
3 dl lunkent vann
8 dl siktet hvetemel
1/2 ts salt
2 ss olje
Slik gjør du:
Sett ovnen på 225 grader.
Rør gjæren ut i vannet og tilsett olje, salt og mel. La deigen heve til dobbel størrelse.
Kjevle ut deigen til passe store pizzabunner, ca ½ cm tykke, og forstek i ca 3 minutter.
Du kan nå enten ha på det du måtte like av fyll, og steke pizzaen ferdig, eller du kan avkjøle bunnene, pakke dem inn og fryse dem til neste gang du skal lage pizza.
Pizzasaus
Så må vi ha en god pizzasaus. Denne kan du selvsagt kjøpe ferdig, men igjen – det er glede og mye god smak i det å lage den selv.
1 boks hakket tomat
2 ss tomatpure
2 ts båter hakket hvitløk
2 sjalottløk
1 ss olivenolje
2 ts frisk oregano eller merian
1 ss frisk basilikum
Finhakk sjalottløk og hvitløk og fres i olivenolje i panna. Finhakk urtene og ha i sammen med de øvrige ingrediensene. La sausen småkoke i 8-10 minutter, og den er klar til å legges på pizzaen.
Pizza med spekeskinke, parmesan, og oliven
1 ferdig pizzabunn
3-4 ss pizzasaus
10 skiver spekeskinke
6 friske sjampinjonger
8 sorte oliven
1 fersk mozarella
2 ss nyrevet parmesa
2 dl revet hvit ost
8 blader frisk basilikum
Fordel fyllet på den forstekte pizzabunnen, skjær tynne skiver av Mozarella og legg på, strø revet parmeson over. Legg spekeskinkeskivene og blader med frisk basilikum på til slutt. Stek den på 225 grader i cirka 12-15 minutter i vanlig stekovn.