NRK Meny
Pistasjsufflé med limeparfait

Iskremen med lime har tørket limeskall på toppen, mens pistasjsuffleen har fått et dryss melis.

Foto: Fra tv-serien Det søte liv / DR

Pistasjsufflé med limeparfait

– En sufflé venter aldri på gjestene - gjestene venter på suffleen. Mette Blomsterberg serverer sufflé med iskrem. Suffleen lages med pistasjnøtter, iskremen med syrlig smak av lime.

Slik gjør du

Det er viktig å serverer pistasjsuffleen når den er helt nybakt. Dette er ikke en dessert som har godt av å vente. Og ikke nok med det, dette er faktisk en dessert hvor røren lages mens gjestene venter. Men desserten er vel verdt ventingen, den smaker friskt og godt.

Limeparfait

Vask og tørk limefruktene. Riv det ytterste skallet og la det tørke, enten natten over eller en halv time i ovnen ved 50 grader.

Brett et stykke sjokoladefolie stramt rundt fire av formene og lim dem fast med tape. Da kan de ferdige limeparfaitene bli høyere enn formen, det ser flott ut.

Del vaniljestangen på langs, og skrap ut vaniljefrøene med en liten kniv. Bland frøene sammen med litt av sukkeret, så frøene fordeler seg.

Pisk vaniljesukker, eggeplommer og sukker med en håndmikser til en tykk eggedosis. Press den ene limen gjennom en sil ned i eggedosisen sammen med halvparten av det tørkede limeskallet. Rør sammen.

Pisk fløten til myk krem. Vend kremen forsiktig sammen med eggedosisen. Fordel iskremen i de fire skålene med plast rundt. Dryss over resten av limeskallet. Frys parfaitene i minst tre timer, eller til neste dag.

Ta av plasten og sett formene i kjøleskapet i ti minutter før de skal serveres med varm pistasjsufflé.

Pistasjsufflé

Kjør pistasjnøtter og sukker så fint som mulig i en blender. Kok det i tre minutter med vannet i en liten gryte til en pistasjpasta. Avkjøl.

Smør fire ildfaste former (cirka seks centimeter i diameter og fire centimeter høye). Bruk formfett eller smaksnøytral olje. Strø sukker i formene og vend sukkeret rundt. Hell ut sukkeret som ikke fester seg i fettet.

Kok opp melk og sukker og sett gryten til side. Smelt smøret i en gryte. Tilsett melet og pisk godt til «smørbollen» slipper gryten og er jevn. Ta gryten av varmen og tilsett litt varm melk. Pisk godt. Hell mer og mer varm melk i litt etter litt mens det røres kraftig. Sett gryten tilbake på varmen og kok den godt til blandingen tykner. Ta gryten av varmen, tilsett pistasjpastaen og la dette stå til avkjøling i seks til sju minutter.

Del eggene i plommer og hviter. Rør eggeplommene inn i pistasjmassen. Rør godt. Pisk eggehvitene stive. Vend eggehvitene inn i røren. Stopp så snart sufflérøren er blandet.

Fyll formene 3/4 fulle med sufflérøre. Stek dem på 190 grader til suffleen hever seg over kanten, og gir etter ved trykk. Ovnen skal ikke åpnes før du er nesten sikker på at suffleene er ferdige, cirka åtte til ti minutter, avhengig av ovnen og formene.

Dryss over melis, og server straks med deilig limeparfait.

Kilde: Mette Blomsterberg i tv-serien Det søte liv/DR