NRK Meny
Pistasjis

Dette er en dessert som passer store og små. Her er det bare god smak.

Foto: Fra TV-serien Det søte liv / DR

Pistasjis med jordbærsuppe

Seks dype tallerkener settes klar. Iskald jordbærsuppe helles i. Pistasjis dyppes i varmt vann og vendes ut av formene.

Slik gjør du

Pistasjpasta
Alle ingrediensene kokes under et lokk over middels varme ca. 10 minutter. Pistasjpastaen avkjøles helt før bruk.

Pistasjis
Eggeplommer og sukker piskes til eggedosis med en håndmikser. Kremfløte piskes til lett krem. Eggedosisen røres sammen med den avkjølte pistasjpastaen og blandingen vendes forsiktig med pisket krem. Iskremen fordeles i seks former (muffinsformer av aluminium ca. 6 cm høye og ca. 6 cm i diameter.) og fryses minst 4 timer eller gjerne til neste dag.

Jordbærsuppe
Vaniljestangen deles på langs og frøene skrapes ut med en liten kniv. 1 ts. av sukkeret og vaniljefrøene mases sammen på bordet med en liten palettkniv slik at frøene skilles. Vaniljesukker, den tomme vaniljestangen, sukker, jordbær, vann og sitronsaft kokes i en kjele under lokk til jordbærene er møre. Ha eventuelt i litt maisennajevning. Husk at når suppen blir kald vil den tykne litt av seg selv. Den tomme vaniljestangen fiskes ut og jordbærsuppen kjøres med stavmikser, siktes og avkjøles helt. Oppbevares i kjøleskap til den serveres iskald.

Sprø touilles
Mel og sukker blandes. Egget piskes i. Pisk godt til sukkeret er oppløst. To bakeplater smøres jevnt med litt nøytral olje. Deigen settes av i klatter på 1 ss med god avstand, maks 4 stk. per plate. Hver klatt strykes ut flatt til en oval ca. 6 X 4 cm og drysses med litt hakket pistasj. Stekes ved 190 °C til de er passe gylne. Så snart de er tatt ut av ovnen løsnes de med en stekespade og legges umiddelbart over et kjevle for å oppnå den buede formen.

Servering
Seks pene dype tallerkener settes klar. Den kalde suppen helles i tallerkenene. Den frosne pistasjisen dyppes ett sekund i en bolle med skikkelig varmt vann og isen kan enkelt snus og legges i suppen. Avslutt de bøyde sprø touillene.

Tips

Flere oppskrifter: Det søte liv

Kilde: Mette Blomsterberg i TV-serien Det søte liv, DR