NRK Meny
Laster innhold, vennligst vent..
Pissaladière

Denne franske retten er som en pizza med løk. Ordet pissaladière er avledet fra det provençalske pissalo eller salt fisk, antagelig på grunn av ansjosen som brukes i oppskriften.

Foto: Fra TV-serien «Duften av nybakt»

Pissaladière

Pissaladière er perfekt til en sommerlig lunsj, servert med en sprø grønn salat. Franske Niçoise oliven er best på toppen, men greske eller italienske oliven passer også godt.

Slik gjør du

Lages i en firkantet form ca. 23 x 33 cm.

Butterdeig
Ha litt sitron i vannet. Bland sammen vann og mel i en bolle. Bruk fingrene, så du hele tiden kjenner hvor fuktig deigen blir. Den skal være myk og lett å forme. Legg deigen en halv time i kjøleskapet.

Slå smøret flatt, legg det i matpapir og bruk kjevlet til å slå det ut til en firkant ca. 1 cm tykk. Kjevle deigen ut til en stor firkant, legg det flate smøret på. Brett deigen over smøret, så det pakkes helt inn. Børst vekk overflødig mel hele tiden. Du trenger ikke mer mel i deigen enn det allerede er.

Snu deigen så skjøten kommer ned. Kjevle forsiktig, så ikke smøret kommer ut av deigen. Det skal bli en lang rektangel, like tykt over alt og like bredt. Brett deigen i tre og snu den 90 grader. Kjevle ut et nytt langt rektangel, børst av melet og brett i tre igjen. Pakk deigen i papir og legg den i kjøleskapet minst en halv time, 45 minutter er enda bedre.

Kjevle ut to ganger til. Legg deigen i kjøleskapet en gang til og gjenta til du har kjevlet deigen seks ganger. Etter seks ganger kjevling er det blitt hele 729 lag med deig og smør! Legg deigen i kjøleskapet.

Fyll
Varm olivenoljen i en stor, tykkbunnet stekepanne, ha i løk som er kuttet i skiver. (Pannen vil virke ganske full til å begynne med, men løken vil falle sammen.) Stek løken over lav varme, med lokk, i minst 20 minutter, pass på å røre innimellom, så det ikke setter seg i bunnen.

Ha i hakket hvitløk, urter, salt, pepper og sukker, og fortsett stekingen i 10 minutter til, til løken begynner å bli gyllen. Smak og kjenn etter om det trengs noe mer krydder. Ta pannen av varmen.

Forvarm ovnen til 190-200 ºC.

Ta butterdeigen ut av kjøleskapet. og kjevle ut til en firkant som passer i formen, 4-5 mm tykk. Børst av melet og pensle med pisket egg.

Legg et jevnt lag løk i formen. Del ansjosene i to på langs. Legg filetene i et gittermønster over løken. Plasser hele eller halve oliven i hver rute.

Stek i 25 minutter.

Serveres varm eller kald.

Kilde: Duften av nybakt / orig. tittel: Rachel Allen: Bake!