NRK Meny
Pisa Norwegia
Foto: Bjørn Olav Skjæveland / NRK

Pisa Norwegia

Arve Serigstad tok andreplassen i pizza-nm 2009 med denne pizzaen. Navnet, Pisa Norwegia, er laget med glimt i øyet. Det spiller på det skjeve tårnet som finnes både i Pisa og i Jåttåvågen i Stavanger.

Slik gjør du

Bunn
Sikt melet sammen med tørrgjær og salt, lag en fordypning i midten og hell oljen i der. Trekk melet mot midten mens du sper på med vann.
Kna deigen til du ikke gidder mer etter 10 minutter. Legg deigen i en oljesmurt bolle og dekk til med plastfolie og et håndkle.
La den stå og heve minimum 1 time, men gjerne 2-3 timer hvis du har tid til det. Etter heving trykker du den ut eller kjevler den så flat du vil. Med det italienske melet får du det beste resultatet på tynn og sprø bunn.

Pizzasaus
Tomatene puttes oppi en kokende kjele kokende vann et par minutter (snitt et kryss i hver tomat med en skarp kniv for å få skinnet lettere av). Legg de raskt over i kaldt vann 2 - 3 minutter. Fjern skinnet, skjær dem i fire, og fjern det fuktigste kjøttet samt frøene.
Steik bacon til det avgir litt fett og sett baconskivene bort for seinere bruk.
Hakk sjalottløk og hvitløk og fres det sammen med baconfettet, olje og hvitvinseddik. Etter 4 - 5 min har du oppi tomatene, krydder og sukker. Bland i tomatpuréen og rasp ingefæren oppi.
La dette koke i pannen til du er fornøyd (30-50 minutter).
Personlig foretrekker jeg å helle det over i en bolle for å finhakke alt sammen til den konsistensen jeg vil med en stavmixer. Deretter heller jeg det tilbake til pannen for å koke det en halvtime til.
Like før jeg skal fordele sausen over bunnen finhakker jeg basilikum og vender den inn i sausen. Hell sausen tilbake i en bolle og sett den bort foreløpig. Det blir rikelig saus her, så du kan fryse resten til seinere bruk eller gi det bort i gave til en god venn.

Fyll
Soltørkede tomater legges i vann i en halvtime.
Bacon stekes lett.
De rå pølsene har en slags kjøttdeig lignende konsistens, og jeg skviser ut små "boller" fra skinnet og har rett i stekepanne, og steker dem lett.

Når alt dette er klart, ovnen er ca. 230 ºC, de soltørkede tomatene er kuttet i passe biter så fordeler jeg 2-3 spiseskjeer med pizzasaus over bunnen. Osten fordeles oppå sausen, hakket rødløk, bacon, soltørket tomater og "pølseboller" til slutt.
Med tynn bunn vil jeg ikke at sausen skal få ligge for lenge oppå før den skal steikes.

Når den er ferdig steikt etter ca. 12-13 minutter, får den hvile 5 minutter før den skjæres opp.
Fordel basilikumblader over pizzaen rett før servering.

Kilde: Arve Serigstad, Stavanger