Nærbilde av pizza med pølserboller, ost og friske basilikumblader.

Saftig pizza på sprø bunn. Pizza Norvegia tok 2. plass i nm i pizzabaking i 2009.

Foto: Bjørn Olav Skjæveland / NRK

Pizza Norvegia

Hobbykokk Arve Serigstad tok andreplassen i pizza-nm 2009 med denne pizzaen. Mesterskapet foregikk under Gladmatfestivalen i Stavanger, og vinnerne her har ofte vært pizzaelskere uten kokkefaglig bakgrunn.

Slik gjør du

Bunn
Sikt melet sammen med tørrgjær og salt, lag en fordypning i midten og hell oljen i der. Trekk melet mot midten mens du sper på med vann.

Kna deigen godt og legg den i en oljesmurt bolle. Dekk den til med plastfolie og et håndkle.

La den heve i minimum en time, men gjerne to-tre timer hvis du har tid til det.

Etter heving trykker du den ut eller kjevler den så flat du vil. Med det italienske melet får du best resultat på tynn og sprø bunn.

Pizzasaus
Tomatene legges i kokende vann et par minutter.

Snitt et kryss i hver tomat med en skarp kniv for å få skinnet lettere av. Legg de raskt over i kaldt vann i to-tre minutter. Fjern skinnet, skjær dem i fire, og fjern det fuktigste kjøttet og frøene.

Stek bacon til det avgir litt fett, og sett baconskivene bort for senere bruk.

Hakk sjalott- og hvitløk og fres det sammen med baconfettet, olje og hvitvinseddik.

Etter fire-fem minutter har du i tomatene, krydder og sukker. Bland så i tomatpuréen og raspet ingefær.

La dette koke i pannen i cirka 30 minutter.

(Du kan også helle det over i en bolle å finhakke alt sammen med en stavmikser. Deretter heller du det tilbake til pannen og lar det koke en halvtime til.)

Like før du skal fordele sausen over bunnen, finhakker du basilikum og vender den inn i sausen. Hell sausen tilbake i en bolle og sett den bort foreløpig.

Det blir rikelig saus her, så du kan fryse resten hvis du har til overs.

Fyll
Soltørkede tomater legges i vann i en halvtime.

Bacon stekes lett.

De rå pølsene har en slags kjøttdeiglignende konsistens, og du skviser ut små «boller» fra skinnet og har i stekepanne, og steker dem lett.

Når alt dette er klart, ovnen er cirka 230 grader, de soltørkede tomatene er kuttet i passe biter, så fordeler du to-tre spiseskjeer med pizzasaus over bunnen.

Osten fordeles over sausen. Så har du på hakket rødløk, bacon, soltørket tomater og «pølseboller» til slutt.

(Med tynn bunn vil du ikke at sausen skal ligge på før den skal steikes.)

Når den er ferdig stekt etter cirka 12–13 minutter, får den hvile fem minutter før den skjæres opp.

Fordel basilikumblader over pizzaen rett før servering.

Kilde: Arve Serigstad, Stavanger