NRK Meny
Piroger
Foto: Fra TV-serien «Duften av nybakt»

Piroger med kjøtt, mynte, ingefær og erter

Denne retten har elementer av meksikanske empanadas, indiske samosa og klassiske engelske terter.

Slik gjør du

Tertedeig
Denne oppskriften brukes ofte til kjøttpaier.

Ha smør og vann i en mellomstor kjele og varm forsiktig under omrøring, til smøret smelter. La blandingen få et oppkok.

Sikt mel og salt i en stor bolle. Lag en fordypning i midten og tilsett egg. Hell den varme væsken inn i melet og rør med en sleiv.

Legg blandingen utover på en tallerken så den kan avkjøle seg. ca. 15 minutter. Pakk den i plastfolie og legg den i kjøleskapet i 30 minutter.

Kjøttfyll
Varm olivenolje i en kjele på middels varme, tilsett hakket løk, finhakket hvitløk og revet ingefær, krydre med salt og pepper og kok til løken er myk og litt gyllen.

Knus frøene i en morter. Ha kjøttet, tomatpuré, sennep og Worcestershire saus i en panne. Tilsett de knuste frøene. Stek på middels varme i 15 minutter eller til kjøttet er stekt. Tilsett ertene de siste 1–2 minuttene. Tilsett hakket mynte, smak til og la fyllet avkjøles.

Forvarm ovnen til 220 ºC.

Kjevle ut deigen til den er ca. 2 mm tykk. Bruk en liten tallerken eller noe lignende og skjær ut sirkler, ca. 12 cm i diameter.

Ha en raus spiseskje med fyll på ene halvdelen av sirkelen og pensle kanten av den andre halvparten med pisket egg. Brett over så det dannes en halvsirkel. Knip kantene sammen så det blir tett. Bruk en gaffel til å lage mønster langs kanten. Gjenta til all deigen og fyllet er brukt opp.

Pensle tertene med pisket egg og stek i ovnen i 15–20 minutter eller til de er gylne utenpå og varme inni. Serveres varme eller ved romtemperatur.

Kilde: Duften av nybakt / orig. tittel: Rachel Allen: Bake!