NRK Meny
Piroger

Piroger er en klassisk russisk rett som man kan fylle med alt mulig som måtte friste.

Foto: Opplysningskontoret for brød og korn

Piroger med kål, gulrot og egg

Piroger er et russisk bakverk som fylles etter smak og sesong. Disse har vi fylt med kål, gulrot og egg etter en russisk oppskrift.

Slik gjør du

Start med deigen: Ha mel og salt i en bakebolle. Smuldre i gjæren. Tilsett vann og egg. Elt deigen godt for hånd eller i kjøkkenmaskin. Når deigen er nesten ferdig tilsettes romtemperert smør skåret i terninger. Elt til smøret har blandet seg helt inn i deigen.

Dekk bakebollen med plast og la deigen heve i ca. 40 minutter.

Lag fyllet mens deigen hever: Strimle kål. Riv gulrøtter på et grovt jern. Ha kål og gulrøtter på en stor fjøl eller bakeunderlag. Strø over godt med salt og bland godt. Ha olje i en stor stekepanne. Varm opp og stek kål og gulrøtter på middels varme til kålen er myk. Avkjøl. Grovhakk hardkokt egg og bland forsiktig med kål og gulrøtter.

Ha deigen ut på melet bakebord. Del deigen i 18 like deler. Trill til boller. Kjevle eller trykk til små lefser. Fordel ca 1 ss fyll på den ene siden og brett den andre halvparten av deigen over. Trykk kantene på pirogene godt sammen med en gaffel.

Sett pirogene på en stekeplate med bakepapir og la dem heve i ca. 10 minutter.

Pensle pirogene med sammenvispet egg og stek dem midt i ovnen ved 200 °C i ca. 20 minutter.

Tips

Server pirogene nystekte med frisk salat og rømme som tilbehør.
Pirogene kan gjerne fryses. Tin pirogene i romtemperatur og lun dem ved 200 °C i 5 minutter før servering.

Kilde: Opplysningskontoret for brød og korn