Pinnekjøtt med sterk saus

Pinnekjøtt med sterk saus, snart klart til dampkoking.

Foto: Fra TV-serien Mat i Norden / YLE

Pinnekjøtt

Pinnekjøtt er et must på julebordet hos mange nordmenn. Mona Halvorsen har pepper- eller chilisaus på når pinnekjøttet dampes.

Slik gjør du

Første dag: Pinnekjøtt er saltede og tørkede ribbein av får. Hvis lammeribben er hel kan du skjære lange skiver kjøtt med bein med en skarp kniv mellom ribbeina. Hvis ikke kjøttet allerede er vannet ut i butikken, legges det i vann over natten, så saltinnholdet blir mindre.

Andre dag: Ta fram en stor gryte. Legg pinnekjøttpinner eller bjørkepinner i bunnen, så de fungerer som en rist til dampingen. Hvis du har mulighet samler du små bjørkegreiner og tar av barken.

Hell vannet av det utvannede kjøttet og tørk det lett med kjøkkenpapir. Pensle sterk saus på pinnekjøttet. Du kan bruke mange typer sterk og syrlig peppersaus, bare den ikke er søt.

Stable pinnekjøttet på pinnene i gryten. Hell på vann så det dekker pinnene i bunnen, men ikke kjøttet. Legg på lokk og la det dampkoke i 1,5 - 2 timer eller til kjøttet lett kan tas fra beina. Avhengig av kjøttets kvalitet og varmen kan det ta opp til 3 timer eller helt opp i 5 timer.

Serveres med kraften fra kokingen, kålrotstappe, kokte poteter og god sennep.

Tips

Flere oppskrifter: Mat i Norden

Kilde: Mona Halvorsen i TV-serien Mat i Norden/YLE