Pinnebrød med bær

«Luksuspinnebrød» kan deles opp og spises på sivilisert vis – eller gumles som en bagett med dertil herlig søl på kinn og hake. En sikker vinner i skogen!

Foto: Den Norske Turistforening

Pinnebrød med bærfyll

En oppskrift basert på en tradisjonell pinnebrøddeig – med en ekstra piff: fyll av nyrørte bær. «Luksuspinnebrød», med andre ord.

Slik gjør du

Deigen

Bland mel, gjerne sammalt, en dæsj salt, litt bakepulver (eventuelt tørrgjær, for at deigen skal heve), litt tørrmelk og en teskje vaniljesukker i en bolle. Når dette er skikkelig mikset, strør du over en spiseskje rosiner, som også blandes i pulveret. Tilsett så forsiktig vann, og rør det hele sammen. Det er viktig at deigen ikke blir for tynn, men god og fast i konsistensen.

Når du synes blandingen er passe, skal den eltes skikkelig med nevene. Kna den godt til deigen ikke kleber nevneverdig, og la den stå til heving. Dette kan du gjøre hjemme, før du reiser ut på tur, men også ute i skog eller mark.

Før steking

Du trenger en kjepp av friskt treverk, et par meter lang og cirka tre centimeter tykk. Bruk en smakløs tresort som for eksempel bjørk eller hassel – unngå hegg, rogn og bartresorter som setter smak. Bruk ikke tørt trevirke som kan ta fyr under stekingen. Flekk av barken, cirka 30 centimeter fra spissen, og tørk treverket lett over varmen, uten at det svir seg.

På forhånd har du tatt fram deigen, som har fått heve og lufte seg. Hvis den virker for tynn eller klebrig, må du tilsette litt mer mel, som du har i en pose.

Lag en lang cirka tre centimeter tykk pølse av deigen. Den kan gjerne være tynnere, men ikke tykkere, for da er det vanskelig å få den gjennomstekt. Pensle litt smør på den avbarkede delen av pinnen, og snurr fast brødet rundt denne. Det er viktig at deigpølsa henger sammen i omviklingene, slik at den ikke løsner og faller ned i bålet.

På bålet

Bålet må ha brent en god stund, slik at du nå har god glohaug. Brødet skal nemlig stekes over glør, ikke åpne flammer. Hvis du er riktig utålmodig, kan du alternativt steke i reflektorvarmen fra bålet.

Lag gjerne én eller to Y-formede pinner som stikkes ned i bakken. Legg stekepinnen i den (eller mellom dem), og drei den langsomt rundt over varmen. Etter hvert vil brødet anta en gylden farge. Hvis det blir svidd, er varmen for stor, og du må øke avstanden. Hvis det forblir bleikt, må stekevarmen økes.

Det tar tid før brødet blir gjennomstekt. Vær tålmodig, og drei pinnen ofte. Etter hvert danner det seg en sprø, herlig skorpe ytterst. Når den blir godt stekt og får en brun farge, er som regel brødet ferdig. Hvis du er i tvil, kan du gjøre et snitt med en kniv og sjekke. Men husk at det skal ikke være skorpe helt inn til pinnen. Deigen må heller ikke være seig og klisset innerst. Da er den ikke stekt.

Ta pinnen vekk fra bålet, og la bakverket hvile og avkjøles litt. Når det er helt gjennomstekt skal det «slippe» pinnen når du trekker det av.

Fyll

Nå er det duket for turens høydepunkt, og for at dette skal stige til de virkelige gastronomiske høyder, har du på forhånd fikset tilbehøret. Hva er vel bedre enn nyplukkede, rørte blåbær, ville bringebær, markjordbær eller molter. Rør ut med sukker, men pass på at det ikke blir for tynt.

Når brødet er avkjølt, skal du fylle hulrommet etter stekepinnen med syltetøy.

Tips

Pinnebrød med bær
Foto: Den Norske Turistforening

Mange synes også det er godt med litt rømme. «Luksuspinnebrødet» kan deles opp i mindre biter, men også gumles som en bagett.

Kilde: Den Norske Turistforening