Laster innhold, vennligst vent..
Pepperkakehus

Et lite melisdryss over taket på pepperkakehuset gir inntrykk av snø.

Foto: Fra TV-serien Duften av nybakt

Pepperkaker og pepperkakehus

Denne oppskriften på pepperkaker kan også brukes til å lage pepperkakehus. Rachel Allen har lagt ved en mal som du kan bruke til å tegne ut huset. Du finner den nederst her.

Slik gjør du

Forvarm ovnen til 180 ºC. Ha bakepapir på bakebrettene.

Smelt smør, sukker, brunt sukker og sirup i en stor kasserolle.

Sikt mel, natron, ingefær og kanel sammen. Ha i smør og sukkerblandingen og rør godt til du har en klissete deig.

Trykk deigen flat til den er 2 cm tykk. Pakk deigen i plastfolie og legg den i kjøleskapet i 30 minutter.

Pepperkaker
Kjevle ut deigen på et melet bord til 5 mm tykkelse. Trykk ut 6 eller 8 figurer med pepperkakeformer. Legg figurene på stekebrett og stek i ovnen i 12 minutter. Avkjøles på rist.

Glasur
Sikt melis i en bolle og tilsett vann, litt om gangen. Rør til du har en myk, glatt glasur. Bruk en kniv som er dyppet i varmt vann til å legge på glasur på kakene. La glasuren stivne.

Pepperkakehus
Lag maler av papir. For- og bakside av huset er 12,7 x 17,7 cm. De to sidene er 12,7 x 15,2 cm. To takpaneler 11,4 x 17,7 cm med gavlen. Last ned en PDF-mal nederst i denne oppskriften.

Legg et stykke papir på bakebordet. Strø på mel og kjevle ut en fjerdedel av den gjenværende deigen til 5 mm tykkelse. Legg på papirmaler og skjær delene ut med en skarp kniv. Gjenta prosessen med deigen du har igjen til alle malene er klare.

Flytt delene forsiktig over på stekebrettet og stek i 12 - 15 minutter. Ta brettene ut av ovnen og la dem stå i noen minutter og stivne. Skjær ut en dør på frontveggen og vinduer på sideveggene og legg disse delene til side. Avkjøles på rist.

Lim til pepperkakehuset
Lag en tykk glatt glasur av eggehviter og sukker. Ha glasuren i en sprøytepose med et lite stjerneformet munnstykke.

Montering
Sprøyt ut glasur langs de vertikale kantene på veggene. Bruk en bolle til å støtte veggene fra innsiden. Hold veggene forsiktig på plass med hendene til glasuren har tørket. La huset får stå i 30 minutter før du setter på taket.

Ta ut bollen du brukte til støtte. Sprøyt glasur langs kantene på taket og på øvre kant av veggene. Klem sammen de to takdelene og sett dem på toppen av huset. La det tørke i 30 minutter.

Mens taket tørker kan du feste døren med glasur, la den stå litt på gløtt. Sett på sjokolade som skorstein.

Sprøyt glasur rundt vinduene og fest godterier rundt døren og på forsiden av huset. Lag istapper ved å sprøyte ut en omtrent en ertestor kule glasur som du fester i kanten av taket. Trekk munnstykket ned og dra så det blir en spiss.

Bruk glasur til å feste sjokolade og non stop på taket og til alt du ellers vil pynte pepperkakehuset med.

Tips

Mal for pepperkakehus (pdf-fil)

Kilde: Duften av nybakt / orig. tittel: Rachel Allen: Bake!