NRK Meny
Pelargoniakaker

Småkaker med smak av pelargonia.

Foto: Eva Robild / SVT

Pelargoniakaker

Tareq Taylor lager to varianter av småkaker med mørdeig. Begge har pelargoniablader blandet i deigen. Den ene har sukker med pelargoniablader langs kanten, den andre med syltetøy i midten.

Slik gjør du

Mørdeig

Finhakk 4-5 pelargoniablader. Arbeid sammen smør, sukker, hvetemel, hakkede pelargoniablader og salt til en deig. La deigen hvile i kjøleskapet i en halv time. Rull deigen ut til fire centimeter tykke ruller.

Pelargonbrysselkex eller pelargoniakaker

Svenske brysselkex er småkaker av mørdeig, ofte med en smakstilsetning rundt kanten.
Hakk resten av pelargoniabladene, og bland dem med to spiseskjeer sukker. Rull mørdeigrullen i blandingen, og skjær centimetertykke skiver. Legg skivene på en smurt bakeplate, og stek midt i ovnen på 175 grader i cirka åtte minutter.

Syltetøykaker med pelargonia

Skjær deigrullen i centimetertykke skiver, og legg skivene på en smurt bakeplate. Press ned i midten av hver kake, og legg i en klatt bringebærsyltetøy. Stekes midt i ovnen på 175 grader i cirka åtte minutter.

Tips

Rosenpelargonium eller rosengeranium kalles Doktor Westerlund på svensk. Det latinske navnet er Pelargonium graveolens. Den er kjent for rose/mynteduft, og det lages duftende oljer av bladene.

Kilde: Tareq Taylor i TV-serien Hygge i hagen/SVT