Pavlova med appelsincurd og glaserte hasselnøtter

Pavlova med orange curd, krem og bær.

Foto: Jan-Kristian Schriwer

Pavlova med appelsincurd og glaserte hasselnøtter

Kakekrigen-vinner i 2017, Silja Kristianne Uteng deler sin variant av pavlovakaken.

Slik gjør du

Pavlova

Forvarm ovn på 180 grader varmluft. Pisk eggehvitene stive. Tilsett sukkeret litt etter litt under pisking til sukkeret blandes godt inn. Pisk til slutt inn maisenna, eddik og vaniljesukker.

Tegn 2 sirkler på 2 bakepapir på 24–26 cm. Legg de to nye bakepapirene på to stekebrett. Fordel marengsen likt. Sett brettene i ovn og skru ned varmen til 160 grader.

Bytt plass etter 30 minutter og stek videre i 30 minutter. Total steketid er én time. Slå av varmen. Avkjøles i ovn.

Orange curd

Tilsett alt unntatt smør. Varm blandingen forsiktig under stadig omrøring. Viktig med svak varme så du unngår at det blir eggerøre. Rør hele tiden, og kok på svak varme i cirka 8–10 minutter.

Ta kasserollen av platen, og avkjøl litt før smør tilsettes litt etter litt under omrøring. Smøret skal være kaldt. Rør inn smør til det smelter, før mer tilsettes. Avkjøl appelsincurden.

Glaserte hasselnøtter

Rist hasselnøtter i ovn på 150 grader i omtrent 15 minutter. Gni nøttene mot hverandre slik at skallet løsner. Ha nøttene i en tørr stekepanne. Rist dem i omtrent ett minutt og tilsett så sukker. La sukkeret smelte forsiktig og rør rundt underveis. Når det har fått en farge av lys karamell, ta det av platen. Legg blandingen på bakepapir og løsne nøttene litt fra hverandre. Når de er litt avkjølt, grovhakker du dem.

Krem, montering og dekorering

Pisk krem lett og luftig sammen med sukker. Ikke pisk for lenge. Når kremen kan snues opp ned uten å renne er den ferdig. Vend inn avkjølt appelsincurd. Smør et jevnt lag appelsinkrem på den første pavlova-bunnen. Husk at alt må være avkjølt. Dryss over nøtter og ha på bær. Legg på bunn nummer to. Press litt ned så den ligger stødig. Smør resten av appelsinkrem på toppen. Legg klaser med bringebær og blåbær. Dryss over resten av nøttene. Snitt jordbærene slik at de kan presses på skrå og blir dekorative, og fordel dem jevnt over kaken. Ha på frukten eller det du selv ønsker.

Kilde: Silje Kristianne Uteng i «Gratulerer med dagen!», NRK1