Slik gjør du
Sett en gryte med rikelig saltet vann på kok.
Gå samtidig i gang med sausen. Ha smøret i en panne (gjerne med høy kant, som kan romme den ferdigkokte pastaen).
La smøret bruse litt opp og kvern en god mengde pepper ned i smøret. Ha i et par store spiseskjeer pastavann. Skru ned og la det putre litt.
Når pastaen er kokt halvferdig fiskes den opp av gryten og tas over i pannen. Spe fortløpende med pastavann fra gryten, slik at pastaen koker ferdig i pannen.
Når pastaen er al dente (kokt, men med bitt), har du osten i litt av gangen, mens det hele tiden røres i pannen. Tilsett eventuelt også litt mer pastavann underveis, slik at retten blir kremet og lekker.
Retten serveres øyeblikkelig, med ekstra ost og eventuelt med litt timianblader drysset over.
Tips
- Pastaretten kan også fungere som tilbehør til for eksempel stekt kyllingbryst eller med sprø baconterninger drysset over.
Gode råd, når du koker pasta
- Kok i rikelig med vann (Det forhindrer at pastaen klistrer seg).
- Ha litt salt i vannet, men dropp olje.
- Kok gjerne pastaen bare halvparten av tiden som står på pakken.
- Ta vare på en del av kokevannet når du siler av pastaen (eller ta pastaen opp med en tang i stedet for å sikte den). Du kan nemlig bruke kokevannet til sausen, som skal serveres med pastaen. Kokevannet gjør sausen kremet, og stivelsen gjør, at den «henger» på pastaen.
- Kok pastaen ferdig i sausen du vil servere den med. Hvis den er ferdigkokt i vannet, blir den overkokt sammen med sausen. Tilsett kokevannet litt etter litt.