Laster innhold, vennligst vent..
Pasta

Cacio e Pepe er det italienske navnet på denne retten, det betyr ost og pepper.

Foto: DR

Pasta med parmesan og pepper

Dette er en av de enkleste pastaretter du kan lage. Med parmesanen som primær smaksgiver kan du trylle fram et italiensk øyeblikk på et blunk.

Slik gjør du

Sett en gryte med rikelig saltet vann på kok.

Gå samtidig i gang med sausen. Ha smøret i en panne (gjerne med høy kant, som kan romme den ferdigkokte pastaen).

La smøret bruse litt opp og kvern en god mengde pepper ned i smøret. Ha i et par store spiseskjeer pastavann. Skru ned og la det putre litt.

Når pastaen er kokt halvferdig fiskes den opp av gryten og tas over i pannen. Spe fortløpende med pastavann fra gryten, slik at pastaen koker ferdig i pannen.

Når pastaen er al dente (kokt, men med bitt), har du osten i litt av gangen, mens det hele tiden røres i pannen. Tilsett eventuelt også litt mer pastavann underveis, slik at retten blir kremet og lekker.

Retten serveres øyeblikkelig, med ekstra ost og eventuelt med litt timianblader drysset over.

Tips

  • Pastaretten kan også fungere som tilbehør til for eksempel stekt kyllingbryst eller med sprø baconterninger drysset over.

Gode råd, når du koker pasta

  • Kok i rikelig med vann (Det forhindrer at pastaen klistrer seg).
  • Ha litt salt i vannet, men dropp olje.
  • Kok gjerne pastaen bare halvparten av tiden som står på pakken.
  • Ta vare på en del av kokevannet når du siler av pastaen (eller ta pastaen opp med en tang i stedet for å sikte den). Du kan nemlig bruke kokevannet til sausen, som skal serveres med pastaen. Kokevannet gjør sausen kremet, og stivelsen gjør, at den «henger» på pastaen.
  • Kok pastaen ferdig i sausen du vil servere den med. Hvis den er ferdigkokt i vannet, blir den overkokt sammen med sausen. Tilsett kokevannet litt etter litt.

Kilde: Adam Aamann i Matmagasinet/DR