NRK Meny

Pasta i tomatsaus, italienske kjøttboller og frukt

Ragnhild Mestad er en av fem vinnere i konkurransen om to retters middag til under 100 kroner i 2004. Hun gjør det litt annerledes. I italiensk tradisjon, med mange retter som gjør et komplett (og flott), og samtidig enkelt måltid. Fint til hverdags, godt nok til fest. Pasta med tomatsaus. Kjøttboller kokt i tomatsaus servert med varm potetsalat eller en enkel tomatsalat (grønn salat). Frukt til dessert.

Slik gjør du

En begynner med å steke brød og lage kjøttboller, og sette på poteter.

Kjøttbollene stekes så, og tomatsaus lages i samme gryte. Denne putrer litt mens pastagryta settes på. Skal man servere poteter etterpå, trenges det ikke mye pasta og poteter.

Kjøttboller i tomatsaus
Spe kjøttdeigen med egg, potetmel, løk, hvitløk, persille og ellers det en har og liker av urter.
Litt parmesanost er godt i kjøttdeigen.

Man lager «kjøttbullar», eller runde små kjøttboller (IKEA-størrelse/2-3 cm i diameter).
Stekes i varm stekepanne i litt olje (om nødvendig).

Når kjøttbollene er ferdig brunet tilsettes hakket løk til saus og hvitløk. Dette stekes litt til det er gyllent.
De hermetiske tomatene tilsettes, og kokes inn sammen med kjøttbollene (ca. 10-20 min). Har man dårlig tid, kan man bruke hermetisk tomatsaus på flaske. Denne finnes i større butikker, og fungerer svært fint. Trenger bare å koke et par minutter.

Poteter kokes, skrelles og skjæres i skiver. Tilsettes hakket vårløk/rød løk og god olivenolje, og litt godt salt. Serveres lunkne.

Tomatsalat lages på den klassiske måten med skivede tomater, hakket vårløk/rødløk eller vanlig løk, og litt god olivenolje.
Ønsker man det kan litt vanlig grønnsalat med litt olje og eddik på serveres ved siden av.

Til brød kan man enten lage rundstykker selv, eller steke halvstekte baguetter.

Servering

Første rett er pasta i tomatsaus med parmesanost.
Kjøttbollene ligger igjen i gryten. De venter til neste rett.

Andre rett er kjøttboller og brød.

Tredje rett er lun potetsalat og/eller tomatsalat og eventuelt litt grønn salat med olje og eddik, eller bare olje og salt.

Dessert
Fruktfatet settes rett på bordet. Sørg for å ha gode kniver til å skrelle og dele opp frukten med.

Til hverdags er frukt en fin dessert. Til fest en fruktsalat med årstidens frukt oppdelt, samt banan, og litt sukkerlake. Er det skikkelig fint kan man ha på litt krem eller yoghurt.

Kilde: Ragnhild Mestad