Pasta «carbonara» med rosenkål

Lise Finckenhagen brukte litt artige pastaskruer, det gjør at sausen henger bedre på og suger til seg mer saus.

Foto: Tone Rieber-Mohn / NRK

Pasta «carbonara» med rosenkål

Pasta til to med muligheter til å bruke rester både av kjøtt og grønnsaker. Altså en ikke helt vanlig oppskrift på pasta carbonara fra Lise Finckenhagen.

Slik gjør du

Rens og del eller snitt rosenkålen i jevne biter/skiver.

Skjær pancetta/bacon/skinke i små biter og stek bitene gylne i en romslig stekepanne. Ta det ut av pannen så lenge.

Stek rosenkålen over høy varme til den blir gyllen og knapt mør. Tilsett finhakket hvitløk og finhakket chili underveis i stekingen. Kan hende det er litt mye med en halv chili, smak deg fram. Krydre med salt og pepper.

Kok pastaen i rikelig med fosskokende godt saltet vann (bruk cirka 1 spiseskje salt per liter, smak på vannet!). Husk at pastaen skal kokes «al dente» det vil si at det fortsatt skal være litt tyggemotstand i pastaen.

Ta vare på cirka 1,5 desiliter av kokevannet når du heller den perfekt kokte pastaen over i et dørslag.

Visp egg og ost godt sammen i en bolle mens pastaen koker, visp til blandingen blir litt luftig.

Ha pastaen tilbake i kjelen og tilsett pancetta og rosenkål.

Tilsett eggeblandingen og spe med litt av kokevannet mens du svinger på pannen og blander alt godt sammen. Sausen skal bli saftig og glinsende, og absolutt ikke kornete. Krydre med kvernet sort pepper og salt, hvis nødvendig.

Dryss over hakket persille og server!

Tips

  • Her kan du bruke opp eventuelle rester av kjøtt, eller det kan utelates hvis ønskelig.
  • Rosenkål kan erstattes eller blandes med rosettkål, brokkoli eller squash.
  • Sopp blir også veldig godt.

Flere pastaoppskrifter fra Lise Finckenhagen

Kilde: Lise Finckenhagen i radioprogrammet «Holm» på NRK P1+