Slik gjør du
225 °C, ca. 10 minutter for småbrød.
200 °C, ca. 10–15 minutter for påskebrødet.
Smuldre gjæren i bakebollen. Smelt smøret, tilsett melken og la det bli fingervarmt. Rør gjæren ut i litt av væsken, og ha deretter i resten av væsken.
Tilsett egg, salt, grovt mel, og så mye hvetemel at deigen blir passe fast og smidig. La den heve under plast på lunt sted i 30–40 minutter.
Ha deigen på bakebordet og elt den godt. Ta ca. 1/3 av deigen og kjevle den ut til den er omtrent 3 cm tykk. Legg den på bakepapir og form den som formen på et litt ovalt egg.
Rull ut 1/3 av deigen til to smale lengder som tvinnes om hverandre til en slags snor. Pensle brødet med vann der du skal legge snoren slik at den festes.
Rull små boller/brød av resten av deigen og legg i midten. Bland eventuelt inn solsikkefrø i noen av brødene. Er det for liten plass til alle brødene/bollene legger du eventuelt resten løst på platen.
Heves under plast på lunt sted i 20–30 minutter.
Pensle snor og boller med sammenvispet egg og strø eventuelt på valmuefrø.
Stek brødet nederst i ovnen og de løse bollene midterst.