NRK Meny
Pannestekt torsk med brunet smør, kapers, sitron og knust pimpernell

Øverst er torsken og en god slump av smøret. Under er knuste, men ikke moste, poteter. Melne poteter skal trekke, ikke koke, ifølge Lise Finckenhagen.

Foto: Tone Rieber-Mohn / NRK

Pannestekt torsk med brunet smør, kapers, sitron og knust pimpernell

Lise Finckenhagen lager torsk som er overøst med smør fullt av smak.

Slik gjør du

Skyll potetene. Gi dem et skikkelig oppkok i lettsaltet vann. Skru ned temperaturen, og la potetene trekke/småkoke til de er møre, cirka 20 minutter (benytt ventetiden til å forberede alt til torsken). Vannet skal nesten ikke boble, for da kan potetene sprekke.

Hell av vannet, og damp potetene tørre. Fjern skallet, og knus potetene grovt. Bland de knuste potetene med en god klunk olivenolje, babyspinat, salt og kvernet pepper.

Del fileten i fire jevne stykker, og krydre torskestykkene med salt og litt kvernet pepper.
Ha litt olje i en stor, varm stekepanne. Legg i fiskestykkene, og gi dem en fin og gyllen stekeskorpe. Snu fisken, og gjør det samme på den andre siden. Det tar to-tre minutter på hver side.

Senk temperaturen noe, og tilsett 50 gram smør i pannen. La torsken få kose seg et par minutter mens du øser smøret over stykkene. Løft fisken ut av pannen, og tilsett resten av smøret.

Kok smøret gyllenbrunt. Pass godt på at det ikke blir brent! Skru av varmen, og tilsett hvitløk. La hvitløken få surre litt i smøret under omrøring. Ha i kapers, sitronsaft, vårløk og urter.

Server den pannestekte torsken med det brunede smøret og knuste poteter.
Som en ekstra liten smaksforsterker kan du rive litt pepperrot over helt til slutt.

Tips

Torskefiletene kan også stekes med skinn. Da må det skrapes skikkelig. Hvis fileten er skinnfri, steker Lise Finckenhagen først den siden som skinnet har vært på. Den siden har ofte litt mer fett.

Kilde: Lise Finckenhagen i radioprogrammet «Jacobsen» på NRK P1+