NRK Meny
Pankofriterte sjøkreps med glaserte gulrøtter og appelsinsmørsaus

Sjøkreps med glaserte gulrøtter og appelsinsmørsaus. Sjøkrepsen kan byttes ut med biter av fiskefilet, f.eks. av gjørs eller abbor.

Foto: YLE

Pankofriterte sjøkreps med glaserte gulrøtter og appelsinsmørsaus

Det er få retter som overlever 10 år på menyen. Men dette er en av dem. Pankofriterte sjøkreps er en klassiker på restaurant i Fond i Göteborg.

Slik gjør du

Ta skallet av sjøkrepsen. Salte og pepre krepsehalene og la dem trekke i 10 minutter. Vend dem i hvetemel og deretter i pisket egg og til slutt i pankomelet.

5 minutter før servering has panerte sjøkreps i oljen og friteres sprø ved 180 ºC.

Appelsinsaus
I en rustfri kasserolle med smør legges det gule fra appelsinskallet sammen med hakket sjalottløk. La det frese ute å ta farge. Slå på vann, eddik og saften fra appelsinen. Kok opp og la det småkoke i noen minutter. Hell i fløten og kok enda noen minutter. Bland sausen glatt med en stavmikser. På slutten av miksingen tilsettes smør og appelsinolje. Sil sausen gjennom finmasket sil og smak til med salt og pepper. Eventuelt også mer syre.

Glaserte gulrøtter
Kok gulrøttene i saltet vann til de er helt kokt. La dem renne godt av. Varm dem i smør i en kjele. Smak til med masse sort pepper og salt.

Tips

Appelsinolje
Legg revet appelsinskall fra en appelsin i noen dl rapsolje og la det trekke. Du kan også lage sausen uten appelsinolje.

Se også: Oppskriftene fra Mat i Norden

Kilde: Stefan Karlsson i TV-serien Mat i Norden/NRK