NRK Meny

Panforte

Brødrene Price lager en kake som passer godt til kaffen etter måltidet. Oppskrift fra Munter mat.

Slik gjør du

Varm honningen i en liten kasserolle og ha i sukker. La det løses opp og varm blandingen opp til ca. 115 °C. Bruk sukkertermometer, eller se om en liten bit av sukker-honningblandingen danner en liten, myk ball når den slippes i et glass kaldt vann. Da temperaturen er i orden.

Hakk valnøtter, mandler, sukat, pomerans og fiken. Bland alle ingrediensene i sukker-honningblandingen. Det blir en veldig fast konsistens og vanskelige å arbeide med - men hold på! Ha deigen i en godt oljet springform 20-22 cm i diameter. Press sammen og glatt ut til overflaten er jevn og deigen fyller formen.

Stekes ved 150 °C i ca. 30 minutter. Ta panforten ut av formen og la den avkjøles. Den kan oppbevares lenge i en lufttett beholder. Dryss med melis og skjær den i tynne stykker.

Smaken er krydret og intens. Dette er ikke en kake du spiser i store mengder. Men noen munnfuller til en god kopp espresso er som å reise til Siena med smaksløkene på noen sekunder.

Tips

Lag gjerne personlige varianter av denne oppskriften. Prøv å bruke andre krydder - eller juster opp og ned forholdet mellom krydderne. Andre nøtter kan også brukes.

Kilde: «Munter mat», orig. tittel «Spise med Price» © Copyright DR