Palak Paneer

En god vegetarrett med blant annet ost, spinat og smakfulle krydder.

Foto: Pål Berg Mortensen / NRK

Palak Paneer - spinat og ost

Dette er Tonje Sørlies favorittrett. Både fordi den er sunn, veldig god og fordi den er enkel og rask å lage. Vegetarretten var den første middagen kampsportutøveren lagde til kjæresten sin, og den slo godt an.

Slik gjør du

Fres spinaten i olje på middels varme til den «faller» litt sammen. Ha den over i en bolle sammen med chili og kjør det med stavmikser til det blir en glatt puré.

Hakk løk og hvitløk. Fres hvitløken i olje og tilsett løken. Stek til den får en gyllengul farge, og bland inn gurkemeie og eventuelt spisskummen. Bland inn spinat- og chilipureen. Tilsett garam masala og salt. Skru ned varmen til litt under middels, og tilsett fløte.

Bland inn paneer i terninger. Tilsett eventuelt kokte poteter, om du ønsker det. La det putre noen minutter før servering.

Strø eventuelt pinjekjerner på toppen. Pinjekjerner skal stekes i pannen uten olje til de får en gyllenbrun farge.

Serveres med ris og brød, aller helst nanbrød.

Tips

  • Da Sørlie lagde denne retten i Hellas under opptakene av Mesternes mester, var det bare mulig å oppdrive den greske osten halloumi. Det fungerer godt som en erstatning. Til hverdags kan man også bruke cottage cheese, hvis man vil lage en litt rimeligere utgave.
  • Både paneer, krydderblandingen garam masala og nanbrød kan kjøpes ferdig eller lages fra bunnen av selv. Alt etter hva du har tid og ork til.
  • Oppskrift: Garam masala fra Sarita Sehjpal
  • Oppskrift: Nanbrød fra Lorina Farman

Tone Sørlies tidligere erfaring var at menn, spesielt de på 30 +, ofte er veldig skeptiske til vegetarmat. Av frykt for at kjæresten ikke skulle bli mett første gang han fikk denne retten servert valgte hun å tilsette litt potet.

– Mange synes kanskje det blir «kjøtt på flesk» å spise en rett med både poteter og ris, samt brød ved siden av. Men fra denne dagen har jeg fortsatt å lage den med poteter og har derfor tatt det med i oppskriften, sier Sørlie.

Kilde: Tonje Sørlie, som er deltaker i TV-serien «Mesternes mester» 2017