NRK Meny
Pai
Foto: NRK

Pai med kjøttfyll

Slik gjør du

Pailokket
Smuldre sammen mel, salt og 1/3 av smøret til en grynet masse. Rør inn vann til deigen er passe fast.
Pakk deigen i plast og la den ligge kjølig ca. 15 minutter.

Kjevle deigen ut til rektangel 15x40 cm.
Skjær resten av smøret i små terninger og strø disse på 1/3 av deigen.

Fold den usmurte deigbiten over resten av deigen og brett den andre biten over. Klem sammen åpningen i hver side, pakk deigen i plast og la den ligge kjølig ca. 15 minutter.

Kjevle deigen ut til nytt rektangel 15x40 cm. Hold hjørnene rett. Brett deigen i tre igjen og kjevle ut til nytt rektangel.

Brett i tre igjen og la ligge kaldt til pailokket skal kjevles ut.

Kjøttfyllet
La løken surre i smøret. Ta ut løken og la kjøtt og sopp surre videre. Bland inn løken og dryss over melet.
Rør godt og spe med fløten.
Bland inn persille og grønnsaksblanding.
Blir fyllet for tykt, kan du spe med litt vann.
Avkjøl fyllet og ha det i ildfast form.

Resten
Kjevle ut deigen til lokk som skal dekke den fylte paiformen. Skjær kanten jevn.
Pensle lokket.
Kjevle ut deigen som blir til overs og del i ruter 2 ½ x 2 ½ cm .
Disse skjæres så til som blader som legges på pailokket.
Pensle med egg og skjær et lite snitt midt på pailokket slik at dampen kan slippe ut.
Stek paien og server med salat til.

Ildfast form I stekeovnen ved 250 ºC, ca. 10 minutter, deretter ved 200 ºC, ca. 15 minutter