Laster innhold, vennligst vent..
Pæreterte

Sløyfen på toppen er laget av bakt marsipan.

Foto: Fra TV-serien Det søte liv / DR

Pæreterte

Når tertene er avkjølt tas de ut av formen og pensles med aprikosgelé. Oppskriften får du fra Mette Blomsterberg i TV-serien Det søte liv.

Slik gjør du

Mørdeig
Alle ingrediensene eltes sammen for hånd til en jevn deig. Sett deigen i kjøleskap en halv time før den kjevles ut. Bruk 8 linseformer eller sandkakeformer, ca. 7 cm i diameter og 2 cm i høyden. Formene fôres med et tynt lag mørdeig. Trykk deigen godt opp på kantene så den ikke glir ned.

Syltede pærer
Skrell pærene og ta ut kjernehuset. Skjær dem i to og kok dem under lokk med kardemommefrøene, sukker, vaniljefrø og den tomme vaniljestangen. Kjenn på pærene etter ca. 15 minutter for å se om de er møre. La dem eventuelt koke et par minutter til.

Hvis de skal brukes med det samme tørkes pærene med litt kjøkkenpapir. Hvis de skal settes i kjøleskapet bør de oppbevares fuktige og bare tørkes når de skal brukes.

Vaniljekrem
Sukker, maisenna og vaniljefrø blandes og vispes godt med 1 dl av melken. Til slutt tilsettes eggeplommene.

De resterende 4 dl h-melk kokes i en kjele med den tomme vaniljestangen.
Så snart melken koker tilsettes resten av ingrediensene. Kok i 5 sekunder og hell straks over i en kald beholder. Avkjøles helt. Kremen må brukes samme eller neste dag.

Bakte marsipansløyfer
Kna mel og marsipan med hendene. Når det er eltet godt sammen, dryppes det bitte litt vann på som eltes inn i massen. Ha bakepapir på en bakeplate. Rull svært tynne pølser med håndroten. De skal være glatte og fine, uten fingeravtrykk.

Form pølsene til 8 sløyfer og avslutt med en liten kule, som forestiller knuten. Stek sløyfene på 100 °C til de er lett gylne og litt tørre – ca. 20 minutter. Sløyfene skal stekes på to bakeplater oppå hverandre, så de ikke får for mye farge på nedsiden.

Ta sløyfene ut av ovnen og la dem avkjøles. Sett dem på pæretertene når de er penslet med aprikosgelé.

Aprikosgelé
Gelatinen legges i bløt i ½ liter kaldt vann i en halv time. Kok aprikoser, sukker og vann i en kjele med lokk i 15 minutter. Fjern kjelen fra varmen og la den stå 5 minutter. Vri vannet ut av gelatinen og ha den i den lunkne aprikosblandingen. Siles. Bruk geleen etter 15 minutter eller varm den opp litt hvis det nødvendig.

Vaniljefraîche
Vaniljestangen deles på langs og vaniljefrøene skrapes ut med en liten kniv.
Vaniljefrø og 1 ts sukker knuses sammen på bordet med en palettkniv slik at vaniljefrøene skilles fra hverandre. Vaniljesukker og crème fraîche røres godt sammen og serveres kald til de varme pæretertene.

Pæreterter
Den kalde vaniljekremen fylles i sprøytepose og sprøytes straks i formene til de er nesten halvfulle. Legg en halv syltet, avkjølt og avtørket pære ned i vaniljekremen.
Kjevle ut litt mer mørdeig og legg et tynt lokk over. Trykk av overflødig mørdeig langs kantene. Restene kan samles og kjevles ut igjen.

Stekes ved 190 °C til de er gylne – ca. 15-18 minutter.

Når tertene er avkjølt, tas de ut av formen. Før servering pensles de med aprikosgelé. Og så settes de bakte marsipansløyfene på toppen.

Tips

Flere oppskrifter: Det søte liv

Kilde: Mette Blomsterberg i TV-serien Det søte liv, DR