NRK Meny
Pære Belle Helene
Foto: FRA TV-SERIEN PRICE OG BLOMSTERBERG / DR

Pære Belle Helene

En imponerende dessert som tar tid å lage, men virkelig er verdt det.

Slik gjør du

Syltet pære

Vaniljestangen deles på langs og vaniljekornene skrapes ut med en liten kniv. Kornene blir klemt sammen med litt av sukkeret, slik at kornene blir separert.

Vaniljesukker, sukker, vann og sitronsaft tilsettes i en liten kasserolle.

Pæren skrelles, men behold gjerne stilken på. Pæren kokes mør i laken (ca. ½ time) med lokk og avkjøles helt mens det fortsatt ligger i laken.

Den kalde laken skal brukes videre til «sprø pære»!

Sprø pære

Den store, sprø pæren deles i to fra øverst til nederst. Skjær tynne skiver av de halve pærene på langs.

De tynne pæreskivene legges i laken fra den syltede pæren.
Ta straks de marinerte pæreskivene opp igjen og la dem renne av.

Legg pæreskivene på en stekeplate kledd med bakepapir og «bak» dem i ovnen på ca. 60 grader i ca. 8 timer

Avkjøl dem helt ved romtemperatur. Oppbevar i lufttett beholder med papir mellom, opp til en uke.

Pære-vaniljeparfait

Den syltede, avkjølte pæren tas opp av laken og tørkes i et tørkepapir. (Ikke hell ut laken!) Skjær den tørkede pæren i små firkanter – unngå kjernene.

Vaniljestangen deles på langs og frøene skrapes ut med en liten kniv. Kornene blir knust med en bit av sukker på bordet med kniven slik at kornene blir separert.

Pisk vaniljesukker, sukker og eggeplommer til tykk, hvit eggedosis.
Pisk kremfløten til krem i en annen bolle. Slå de to tingene forsiktig sammen. Tilsett også bitene av syltet pære og rør det hele forsiktig sammen til en jevn krem.

Fyll iskrem halvveis i de fire sylindere. Del de to ladyfingrene så du har fire halve. Dypp dem kjempefort i pærelaken, og umiddelbart i hver sin halvfulle sylinder.

Fyll nå sylindrene opp med mer pære-vaniljeis til de er helt fulle. Stryk dem glatte på toppen med en palett og frys dem i minst fire timer eller gjerne til neste dagen.

Sjokoladesaus

Sjokoladen finhakkes og plassere i en liten bolle. Varm opp melk og fløte til ca. 80 grader og ta gryten av varmen.

Hell halvparten av den varme melke-fløten over den hakkede sjokoladen og rør godt med en tresleiv til sjokoladen begynner å smelte og bli skinnende. Tilsett resten av den varme melk og fløte, og rør til sausen er glatt og homogen.

Dekk saus med plastfolie direkte over sausen, så det ikke dannes kondens. Oppbevar sausen i kjøleskapet til anretningen.

Varm den litt før anretning hvis det er nødvendig.

Anretning

Tilsett litt kald sjokoladesaus i midten av fire vakre, store tallerkener. Dra med en tannpirker sausen ut i en sol. Server resten av sausen i en liten skål som et supplement til desserten.

Pisk 2 dl fløte til krem (ikke altfor stiv), og legg kremen i en engangs sprøytepose.

Ta parfaitene ut av formene ved å enten varme opp utsiden av formen med hendene, eller med en ren klut dyppet i varmt vann. Da kan parfaitene dyttes ut av formen.

Plasser hver frosne pære-vaniljeparfait i midten av hver sjokolade sol og trykk dem fast til tallerkenen.

Sprøyt en halvkule av pisket krem på toppen av hver parfait, og stikk de tørkede pærene fint rundt.

Dryss til slutt grovhakkede pistasienøtter forsiktig over, og server umiddelbart.

Kilde: FRA TV-SERIEN PRICE OG BLOMSTERBERG / DR