Paella mixta

Spansk paella mixta med både skalldyr, kylling og chorizo.

Foto: DR

Paella mixta

Paella stammer fra Valencia i Spania. Der er det sterke tradisjoner rundt ingredienser og tilberedning. I den klassiske oppskriften brukes kylling, kanin og snegler. Blanding av kjøtt og skalldyr aksepteres ikke. Her er oppskriften på en paella mixta, som de fleste kjenner, og selv om den ikke er den originale, så smaker den fantastisk.

Slik gjør du

Hvis man skal lage paella er det godt å ha en såkalt paellera – altså en paellapanne uten hank men med håndtak i sidene. Men selvfølgelig kan man lage paella i en alminnelig panne. Porsjonen er stor, og krever en stor paellera, men den kan selvfølgelig halveres eller deles i fire. Man kan godt bruke risottoris til paella, men prøv å skaffe den klassiske bomba-risen. Den er best. Langkornet ris kan ikke brukes.

Hakk løk og hvitløk. Rens paprikaene og skjær i terninger. Skjær pølsen i bitte små terninger. Dell kyllinglårene i overlår og underlår. Ha rikelig med olivenolje i paellapannen. Krydre oljen med en god klype salt. Brun kyllingstykkene godt på begge sider. Ta dem av pannen og sett dem til side.

Ha chorizo, løk, hvitløk og paprika i pannen. Sauter til alt har falt sammen og løken har fått litt farge. Dryss på røykt paprika, kvern pepper over og la det steke et øyeblikk. Ha i flådde, hakkede tomater og la dem steke med et par minutter. Tilsett hønsefonden og la det koke opp. Løs opp safranen i litt av hønsefonden, hell den også i. Legg kyllingstykkene tilbake i pannen og la dem småkoke i væsken i cirka 10 minutter.

Dryss paellarisen rundt i pannen, så de fordeler seg i et jevnt lag. Væsken skal stå cirka 1-2 centimeter fra kanten på pannen. Risen skal være helt dekket av væsken. La det koke på jevn varme i 10 minutter. Skru ned varmen.

Fordel skjellene og ertene på risen, dekk pannen med aluminiumsfolie. La paellaen koke på lav varme i 10 minutter til. Ikke rør i pannen. Den kan gjerne få et sprøtt lag i bunnen.

Mens risen koker, stekes kjemperekene i litt olje og holdes varme. Sjøkrepsene renses og tilberedes under grillelementet i ovnen. Blekksprutterningene stekes fort i rykende varm olje – absolutt ikke for lenge, da blir de seige. Krydre med salt og pepper. Ta aluminiumsfolien av paellaen og fordel reker, blekksprut og sjøkreps dekorativt på pannen. Pynt med sitronbåter, dryss over hakket persille og server med det samme.

Kilde: Brødrene Price i TV-serien Munter mat/DR