På grillspyd i pizzaovnen

Tomatsalat, matjessild, søtsur løk og grillet kål er tilbehør til svinekjøtt stekt på spyd.

Foto: Eva Robild / SVT

På grillspyd i pizzaovnen

Et helt måltid med fokus på svinekjøtt på grillspyd i pizzaovn. Tareq Taylor lager tomatsalat, matjessild med poteter, søtsur løk og griller kål sammen med svinekjøttet.

Slik gjør du

Svinekjøtt på spyd

Bein ut sadelen i ett stykke hvis du skal binde den opp på et grillspyd. Ellers går det fint å steke sadelen i ett stykke i ovn eller på grill med lokk. Hvis du skal grille bør du bruke indirekte varme, det vil si at kullet ikke ligger rett under kjøttet, men langs ytterkanten av grillen.

Når du har beinet ut sadelen legger du kjøttet med innsiden opp på en skjærefjøl eller bakeplate og gnir det inn med sitronsaft, litt sitronskall, ramsløkblader, salt og pepper. Rull kjøttet sammen og bind det opp med hyssing. Gni utsiden med sitronsaft, salt og pepper. Tre rullen på et grillspyd og fest godt. Tre også spisskålen på spydet og fest den også godt. Stek til svinekjøttet har en innertemperatur på 65 grader.

Ta kjøttet av varmen og la det hvile i minst 20 minutter. Pill det ytterste laget av kålen.

Ta kålen av spydet og skjær den i grove biter og legg på fat. Drypp over litt olivenolje, sitronsaft, salt og pepper.

Gi svinekjøttet en kort stund på høy varme før du skjærer opp og serverer. Ta vare på kjøttsaften og bruk den gjerne i det brune smøret før servering.

Søtsur løk

Skjær løken i tynne skiver og legg i en bolle. Hell over de øvrige ingrediensene og bland godt til sukkeret er helt oppløst. La det stå i minst ti minutter før servering.

Tomatsalat

Skjær tomatene i ujevne biter og legg i en bolle. Grovhakk ramsløken og legg i bollen sammen med alle de andre ingrediensene. Ha på salt og pepper etter smak.

Brunet eddiksmør

Brun smøret mens det røres på middels høy varme i en gryte. Når smøret er nøttebrunt tilsettes eddik, flaksalt og eventuelt stekesjy fra svinekjøttet. Rør om og server som saus.

Matjessild

La rømmen sile av gjennom en finmasket sil eller et kaffefilter til ca. 30 prosent har rent av.

Skjær matjessilden i store biter og legg på fat. Skjær opp potetene og legg ut på fatet. Legg på klatter av rømme og pynt med reddiker, finhakket gressløk og mange kvister dill. Avslutt med litt brunet smør på silden og potetene.

Kilde: Tareq Taylor i TV-serien Hygge i hagen/SVT