Ovnsbakte rødbeter og gulrøtter

Norske ovnsbakte grønnsaker med fint følge.

Foto: Rolf-Anders Vollan / «Det glade kjøkken»

Ovnsbakte grønnsaker med fetakrem og glaserte valnøtter

Tryll fram en deilig forrett av norske rotgrønnsaker. Du kan også servere retten som tilbehør til lam eller fisk. De ovnsbakte grønnsakene får følge av en litt syrlig fetakrem og honningglaserte valnøtter.

Slik gjør du

Ovnsbakte grønnsaker

Sett stekeovnen på 200 grader med vanlig over- og undervarme.

Skrell rødbetene og gulrøttene. Del betene i tynne båter og gulrøttene i to på langs. Fordel rotgrønnsakene utover en smurt ildfast form. Legg i et par kvister frisk rosmarin, ringle over litt olivenolje og kvern over salt og pepper. Bak grønnsakene i ovnen i 20-30 minutter, til grønnsakene er møre. Sjekk med en gaffel eller kniv.

Fetakrem

Ha fetaost og rømme i en foodprosessor og kjør sammen til du har en myk fetakrem. Stavmikseren kan også brukes til dette. Smak til med sitronsaft og salt.
Sett fetakremen kjølig frem til servering.

Honningglaserte valnøtter

Når grønnsakene begynner å bli ferdige, kan du gå i gang med valnøttene.
Rist nøttene i en varm og tørr stekepanne til de begynner å bli litt gylne.
Ha i smøret og følg på med honningen når smøret har smeltet. Vend nøttene godt inn i smørblandingen og skru samtidig av varmen. Skvis over sitronsaft, ha i rosmarin og bland godt. Dryss over litt flaksalt til slutt.

Anrett fetakremen, de ovnsbakte grønnsakene og valnøttene på fat. Server forretten mens betene fortsatt er varme.

Tips

For å unngå veldig røde fingre kan du enten bruke hansker eller skrelle rødbetene under rennende kaldt vann.

Kilde: Rolf-Anders Vollan «Det glade kjøkken»