NRK Meny

Ovnsbakte andebryst

Andebryst er nå mulig å få kjøpt i mange butikker. Det er godt kjøtt som er relativt enkelt å tilberede. Fettkappen gir mye smak til kjøttet. Men den må stekes ordentlig slik at den blir sprø. Her er andebrystene stekt i ovnen og lårene kokt i andefett.

Slik gjør du

Kok andefett, andelår, friske urter og to skrelte hvitløkfedd i omtrent tre timer.

Skjær kryss i skinnet på andebrystene med en skarp kniv, gni inn andebrystene med salt og pepper. Skrell løk, epler, gulrøtter, sellerirot og resten av hvitløken. Skjær i biter og legg i bunnen av en ildfast form. Salte. Legg andebrystene over grønnsakene. Stekes i ovnen på 175 °C, helst litt høyt i ovnen slik at skinnet får en sprø skorpe.

Når andebrystene er nesten ferdige (ca. 56 °C hvis du vil ha dem rosa, 60 °C for godt stekt) tas de ut av formen og legges til side i litt folie. Hell grønnsakene og kraften som kanskje er kommet fra andebrystene i en gryte og kok opp. Hell i fløten og kok til flytende konsistens. Miks og sil sausen. Smak til sausen med salt og pepper.

Ta andelårene ut av fettet når de er ferdig kokt. Ta ut kjøttet, sil og ta vare på andefettet.

Skrell potetene og legg dem i en ildfast form, ha i litt andefett, salt og pepper. Stek potetene ved 200 °C.

Stek kjøttet fra andelårene, bønner og blader fra strandbiten i litt andefett. Smak til med salt og pepper.

Legg andelårraguen på serveringsfatet. Plasser andebrystene på toppen og hell saus over. Serveres med poteter og litt ekstra saus i en skål.

Tips

Se også: Oppskriftene fra Mat i Norden

Kilde: Michael Björklund i TV-serien Mat i Norden/YLE