Ovnsbakt skrei med hvitvinssmørsaus

Når gjestene sitter ved bordet og fisken er klar har du rogn i sausen, ikke før.

Foto: Tone Rieber-Mohn / NRK

Ovnsbakt skrei med hvitvinssmørsaus

Mens skreien bakes i ovnen får du tid til å lage saus med hvitvin, smør og fløte. På fransk kalles sausen beurre blanc.

Slik gjør du

Hvitvinssmørsaus

Finhakk eller finsnitt sjalottløken. Ha løk og vin over i en kasserolle og la det koke inn til det gjenstår omtrent 0,5 dl væske. Tilsett fløte og la det koke et snaut minutt. Pisk inn smøret litt etter litt. Pass på at du pisker hele tiden og hold sausen rundt kokepunktet. Sausen kan skille seg hvis den blir stående å koke. Smak til med salt og pepper. Tilsett hakket gressløk og rogn rett før servering.

Ovnsbakt skrei

Varm ovnen til 180 grader. Skyll skreiskivene godt i rennende kaldt vann. Fjern eventuelle blodrester. Krydre med salt og litt pepper på begge sider.

Smør et stekebrett eller en passende ildfast form med litt smør eller olje. Legg skivene over på brettet/i formen og drypp over noen gode dråper olivenolje.

Bak skreien midt i ovnen i 12-18 minutter, avhengig av tykkelsen på skivene. Skreien er klar i det du kan dra av skinnet og fiskekjøttet flaker seg delikat ved et lett trykk. Dra av skinnet. Fjern gjerne bein også - uten å ødelegge fiskestykket før servering.

Tips

  • Som tilbehør passer det ekstra godt med kokte små poteter og asparges.
  • Glaserte gulrøtter og frest fersk spinat er også godt følge.
  • Sausen kan varieres ved å tilsette forskjellige urter som gressløk, persille, dill, kjørvel og estragon.
  • Skreien kan selvfølgelig også trekkes på tradisjonell måte. Kok opp vann med 0,5 dl salt, 1 ts eddik per liter vann og 0,5 ts sorte pepperkorn. Skru ned varmen, legg i skivene og la de trekke i 6 - 10 minutter (vannet skal være rett under kokepunktet). Løft skivene forsiktig opp av vannet. Dra gjerne av skinnet før servering.

Kilde: Lise Finckenhagen i radioprogrammet «Holm»/NRK P1+