Hopp til innhold
Ostekake

Kokken, Sverre Sætre, lager mat i Sommeråpent. Her er ostekake med roseblader.

Foto: Kine Løken Thoreid / NRK

Ostekake med røde bær og roseblader

Nå kan du lage en kake som har fått VM-gull. Ostekaken til Sverre Sætre var med da han sammen med kokkelandslaget vant VM-gull for noen år tilbake. Oppskriften er en forenklet utgave av Sommerkaken med friske bær og krystalliserte roseblader.

Slik gjør du

Bruk en kakering på 22 centimeter i diameter og fire centimeter høy.

Kjeksbunn
Knus kjeksene og bland med pistasjnøttene, sukker og olje. Varm smøret slik at det blir nøttebrunt på farge og bland det med kjeksblandingen til en jevn masse. Sett kakeringen på en tallerken med bakepapir eller bruk en springform med bunn. Trykk ut kjeksmassen i bunnen av kakeformen.

Tips: Kle innsiden av ringen med bakepapir. Da blir det enklere å få ut bunnen.

Ostekrem
Bløtlegg gelatinen i kaldt vann i 5 minutter. Kjør kremost, vaniljefrø, sukker og halvparten av juicen til en glatt masse i en matprosessor. Varm resten av juicen til kokepunktet og ta den av platen. Kryst vannet ut av den oppbløtte gelatinen og la den smelte i den varme juicen.

Tilsett den varme juicen i ostemassen, og rør den godt inn. Dette kan gjøres i matprosessoren.

Pisk fløten til krem, og vend kremen inn i ostemassen med en slikkepott. Fyll ostekrem til toppen av ringen, og stryk av med en palett slik at kaken blir helt jevn. Sett kaken i kjøleskapet til den stivner.

Før servering: Ta kaken ut av kjøleskapet. Dekk toppen av kaken med friske bær. Pynt med sukrede roseblader og urter.

Tips

Ostekremen kan også fylles i små glass og serveres med bringebærsaus. Gjør man dette, bør kremen stå 2 timer i kjøleskapet slik at den stivner.

Kandiserte roseblader
Kandiserte blomster og blader er nydelige og godt som pynt til kaker og desserter.

Pensle rosebladene med eggehvite.

Dryss sukker på bladene. Jeg pleier å knuse sukkeret i en morter, eller kjøre det i en matprosessor slik at det blir enda finere.

Legg til tørking over natten.

Denne teknikken kan brukes på alt av spiselige blomster og urter, som fioler, stemorsblomster, karse, rødkløver, hvitkløver, roseblader, nellik, markjordbær- og hagejordbærblomster, ringblomst, agurkurt, svarthyll, kornblomst, løvetann, mynte,
sitronmelisse m.m.

NB! Blomster er stort sett ikke regnet som matvarer, derfor er det ikke tatt hensyn når det gjelder sprøyting. Hvis man kjøper blomster til dette formål, må man altså passe på at de ikke er sprøytet.

Se også: Sommermat fra Sommeråpent

Kilde: Sverre Sætre i Sommeråpent 2012