Laster innhold, vennligst vent..

Halloween-feiring uten sukkerbomber

Det er lov til å spise andre ting enn godteri til Halloween. Her er oppskriftene til en nesten sukkerfri temafest – både for voksne og barn.

Gresskarsuppe med ingefær, chili og kokos

Suppe er lett å lage til mange hvis du skal ha fest på Halloween. Lise Finckenhagen lager sin med gresskar og søtpotet, og har i ingefær, chili, sitrongress og kokos.

Foto: Tone Rieber-Mohn / NRK

Pølser i sovepose

Pølser i sovepose, og tomat- og mangoketsjup.

Foto: TV4
Søtpoteter i ovnen

Søtpoteter passer fint til kylling- og kjøttdeigspydene, mener TV-kokk Sara Begner.

Foto: Fra tv-serien Saras kjøkken / SVT
Kyllingspøkelser

Spøkelsene er kyllingklubber med deig utenpå.

Foto: egg.no / Ragge Strand

For de fleste er Halloween eller allehelgensaften tett forbundet med godteri. Men for alle som ikke er på konfektkjøret, kan feiringa virke uinteressant – men det trenger ikke være sånn.

Mange sverger til at Halloween er barnas aften. Pølse i brød er en klassiker, men svenske Tina Nordström legger litt mer innsats i retten. Hun baker pølsebrødet i ovnen samtidig som pølsene ligger inni, og lager både rød og gul ketsjup til – den røde har tomat som base, mens gulfargen kommer fra gule tomater og mango.

Kokken: – Mat på pinne er kult

Nordströms landskvinne Sara Begner hadde også et program i sin helhet viet barna denne høsten. I Saras kjøkken lagde hun pinnefest for de minste gjestene. De fleste veit at mat blir kulere når den serveres på pinne, mener Begner.

Mat som ser ut som noe annet enn mat blir garantert en vinner på Halloween-festen til klassen. Kyllinglår kan pakkes inn i en enkel pizzadeig, og få øyne og munn før en tur inn i ovnen.

Og kanskje kan det friste med fisk, sjøl om det er fredag, hvis den ser ut som gatekjøkkenmat.

Ikke kast gresskaret!

Du må ikke spise gresskar til Halloween, men du kan. Dessuten – lager du gresskarlykt eller bruker gresskar til andre dekorasjoner, er det ingen vits i å kaste det som er inni.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Gresskar

Norges største gresskar I 2014 veide 318 kilo, og er dyrka fram av Philip Lyding på Gimlekollen i Kristiansand. Gresskaret blei høsta i begynnelsen av oktober.

Foto: Hans Erik Weiby/NRK Sørlandet
Stekt gresskar med løk, ingefær og andebryst

Bakt gresskar med rødløk, andebryst og friterte gresskarfrø.

Foto: Fra tv-serien Hygge i Strömsö / YLE

Bildet øverst i saken viser Lise Finckenhagens gresskarsuppe. Den får nydelig farge av gresskar og søtpotet, og ingefær, chili, sitrongress og kokos setter smak på suppa.

Skal du flotte deg til helga, kan oppskriften fra Hygge i Strömsö tidligere denne uka kanskje passe. I programmet baker de gresskar sammen med rødløk, og serverer det med andebryst.

Gresskarfrøene friteres og strøs over til slutt, men du trenger ikke gjøre det så komplisert. Det er nok å ha litt olje og salt på dem, og steike dem på bakepapir i ovnen til de blir lysebrune.