NRK Meny
Normal

Dryss over granateplekjerner

Kjernene i granateplet smaker nydelig søtt og syrlig. De gir god smak og farge til salater, desserter og middager. Her får du ti gode granatepleforslag.

Miriam Østvik Jenssen viser hvordan hun får ut kjernene.

Miriam Østvik Jenssen viser deg hvordan hun får kjernene enkelt ut av granateplet.

Granateple

Granateplet er på størrelse med en appelsin, men har hardt skall.

Foto: Screen Story

Granateplet har hardt skall med en rusten rødbrun farge. Når du skjærer gjennom skallet skjønner du fort at det ikke er i slekt med vanlige epler. Skallet er fylt av hundrevis av frø som vi kaller granateplekjerner. De smaker søtt og syrlig, og kjernene kan du gjerne spise med skje rett fra skallet. Skjær skallet langs ekvator og brekk de to halvdelene fra hverandre. Et tips er å slå skallet med en tresleiv over en bolle for å få kjernene ut. Vær forsiktig med den røde saften, den setter farge som kan være vanskelig å fjerne.

Granateplet inneholder mye antioksidanter, mer enn krekling, blåbær og solbær. Ikke bare er frøene dekorative, de gir også næringsstoffer som vi har godt av.

1. Til appelsiner og løk

Mynte og granateplekjerner passer godt sammen, som her i salaten med appelsin og løk.

2. Til mango og avokado

Granateplekjerner brukes i salat med frukt. Dette er godt til middag med ovnsbakt laks.

3. Til appelsiner, salat og reddiker

Ristede valnøtter eller pekannøtter drysses over salaten sammen med granateplekjerner.

4. Til reker, chili og lime

Forrett med reker, cherrytomater, vårløk og frisk dressing.

5. Til fisk

Fisk marinert i sitrus serveres med avokado, vårløk, koriander og granateplekjerner i Lise Finckenhagens oppskrift.

6. I salaten

Salat med andebryst, gulrøtter, rødløk, hjertesalat, mango, koriander og mynte.

7. I middagen

Granateplekjerner passer også til middagen med kjøtt. Her med lam, tomater, aprikoser, mandler og koriander.

8. I riskremen

Riskrem til dessert kan godt brukes året rundt. Prøv denne med litt syrligere smak.

9. I fruktdesserten

Superenkel dessert med appelsin, granateple og nøtter.

10. Til grønnkål

Grønnkålsalaten får et helt annet preg når de røde frøene fra granateplet blandes inn.