Hopp til innhold

Middagen til ditt hjertes utkårede

Hvis du er en av dem som tror at veien til hjertet går gjennom magen, bør du komme deg på kjøkkenet 14. februar. NRK Mat har oppskriftene du trenger.

Østers med rips

Ifølge Store Norske leksikon er østers sett på som et afrodisiakum, altså en råvare som kan øke seksuallysten. Her er de slik kokken Hanne Frosta serverer dem – med rips.

Foto: Jesper Kirkeby Brevik / NRK

Mange føler seg forplikta til å gi bort presanger til valentinsdagen 14. februar, men det er det ingen grunn til, mener NRK Mat. Sannsynligvis oppnår du minst like mye med en middag – spesielt hvis du lager den sjøl.

Derfor har matredaksjonen satt sammen tre menyforslag. En treretter for deg som ikke vil stresse på kjøkkenet, men gjøre alt klart på forhånd. Cevichen tåler litt tid i kjøleskapet, kyllingforma kan settes i ovnen idet gjesten kommer, og panna cottaen kan lages dagen før.

Meny nummer to er fire retter, enten med afrodisiakum (østers, asparges og sjokolade) blant ingrediensene, eller en romantisk historie bak (hvem husker Lady og Landstrykeren?).

Den siste er kjøttfri, og kan lett gjøres vegansk hvis du bytter ut melkeproduktene med erstatninger fra planteverdenen.

Meny 1 (forrett): Ceviche av laks og torsk

Ceviche
Foto: Tone Rieber-Mohn / NRK

Meny 1 (hovedrett): Kyllinglår med rotgrønnsaker

Kyllinglår med rotgrønnsaker og løk, majones og ristet brød
Foto: Bård Skrede Johannessen / NRK

Meny 1 (dessert): Panna cotta med bringebær

Panna cotta med lime og vanilje
Foto: Jathushiga Bridget Rajah / NRK

Meny 2 (forrett): Østers og rips

Østers med rips
Foto: Jesper Kirkeby Brevik / NRK

Meny 2 (andrerett): Asparges, laks og hollandés

Asparges og laks med hollandaise
Foto: Tone G. Johannesen / NRK

Meny 2 (hovedrett): Spagetti speciale

Spagetti speciale
Foto: NRK

Meny 2 (dessert): Sjokoladefondant

Sjokoladefondant
Foto: Tore Zakariassen / NRK

Meny 3 (forrett): Gazpacho – kald suppe

Gazpacho
Foto: DR

Meny 3 (hovedrett): Vegetarbiffer av jordskokk

Vegetarbiffer av jordskokk med ramsløk og grønnsaksragu
Foto: Fra TV-serien Mat i Norden / YLE

Meny 3 (dessert): Panna cotta med sjokolade

Panna cotta med sjokolade
Foto: Mari Rollag Evensen / NRK